diumenge, 25 de gener del 2009

Estranyes formes d'estalviar

He arribat a la conclusió que els alemanys tenen estranyes formes d'estalviar.

De totes formes, després de comentar-ho amb altra gent, els propis alemanys m'han assegurat que el problema és de l'ésser humà, que no és capaç d'operar amb xifres grans... Sabem que són 50 euros. Sabem què són 5000 euros. Però... sabem què són 50 milions d'euros? i 50 bilions d'euros? (Jo no sóc capaç d'imaginar-m'ho...)

Recentment, han sortit articles dient que els éssers humans tenen formes estranyes de gestionar la crisi: Per una banda poden gastar-se mitja mensualitat en la compra d'un abric car i per l'altra anar cada dia al Lidl a comprar productes barats per estalviar.

Avui he tornat a veure una escena d'estalvi que considero ridícul. I ja és la segona setmana consecutiva que veig aquesta escena... Us ho explicaré detalladament! ;-)

Avui he anat, una setmana més, a aprendre a poder anar amb una taula d'snowboard pel damunt la neu, amb totes les proteccions al damunt. El meu "estilàs" es pot apreciar a la següent foto...


He anat a una estació d'esquí dels Alps Austríacs que està a uns 100 km de Munich. Venint de Munich, és la segona estació d'esquí que es troba pel camí. La primera està encara a Alemanya, a uns 60 km de Munich, i hi pot haver una mica d'aglomeració de gent. Per això, és preferible fer uns kilòmetres més i anar a Àustria.

Si es miren les matrícules dels cotxes aparcats a aquesta estació austríaca, qualsevol diria que està a Munich! L'estació té la neu en força bon estat. Avui a primera hora del matí hi havia zones amb una mica de gel, però després s'ha estovat i per tot arreu s'esquiava realment bé.

Anem a fer números. Quant costa anar a esquiar des de Munich? Suposem que tenim 2 persones de Munich que van a l'estació austríaca.

- Ticket de mig dia: 27 euros / persona => 54 euros
- Consum del cotxe: 6.5 litres / 100 km => 15 euros
(Preu del litre de benzina a Alemanya: 1.149 euros / litre)

Total: 69 euros.

Doncs resulta que ja he trobat un parell de cotxes, que després d'anar a esquiar i gastar-se els quasi 70 euros, van a omplir el dipòsit del cotxe a la benzinera austríaca. Allà el preu de la benzina és de 1.004 euros / litre. El que he trobat més sorprenent és que han anar a buscar l'estalvi ridícul i s'han omplert un bidó d'uns 20 litres de benzina!!!

Anem a fer més números...

- Preu del bidó, segons fonts consultades per Internet: uns 20 euros.
- Estalvi per cada bidó omplert a Àustria: 2.9 euros

Desavantatges d'aquesta "forma" d'estalviar:

- Es necessita omplir el bidó 7 vegades per arribar al preu de compra original.
- Cal comptar que el cotxe consumeix més benzina amb els 20 Kg extres pel bidó.
- Pel fet d'haver anat a l'estació austríaca enlloc de a l'alemanya:
... Han hagut de fer 80 km extres: El que suposa 5.2 litres de benzina
... (Aprox. 5.2 euros a preu de benzina austríaca)
... La tarifa de mig dia és de 21 euros / persona a l'estació alemanya.
... És a dir: 54 euros a Àustria i 42 a Alemanya: 12 euros de diferència...

Taula resum: Esquiar a Àustria Vs esquiar a Alemanya

- Anar a esquiar a Àustria: 54 (ticket) + 15 (benzina 200 km) = 69 euros
Estalvi omplint el bidó de benzina: 2.9 euros => Total = 66 euros
- Anar a esquiar a Alemanya: 42 (ticket) + 9 (benzina 120 km) = 51 euros

És a dir, anar a esquiar a Àustria surt 15 euros més car que anar a esquiar a Alemanya. On està doncs l'estalvi en anar a esquiar a Àustria i omplir un bidó de benzina? Hauré de preguntar a aquesta gent per què ho fan, perquè per més voltes que hi dono, no aconsegueixo veure on està l'estalvi.

Serà que amb això de la crisis la gent s'està tornant boja?

1 comentari:

Anònim ha dit...

És veritat són estranyes formes d'estalviar, Jo això ho he vist infinitats de vegades, que hi ha gent que estalvia per un costat i ho gasta per el altre.
Això és semblant a la gent que van al cole a buscar els seus fills i paren els cotxes a la porta de l'escola, fen la guitza a tohom, per no caminar i desprès se'n van a corre o a fer gimnàstica per guardar la línea i viuen a dos passes.
A la foto surts molt bé i amb molt estil, quina sort poder anar a Àustria a esquiar.
Que segueixis gaudin d'aquest deport.
Mª Rosa.