dissabte, 6 de desembre del 2008

Sant Nicolau

Avui és Sant Nicolau (en alemany "St. Nikolaus").


Avui és un dia especial a Alemanya. Les famílies deixen sabates a la porta o mitjons penjats de les xemeneies i Sant Nicolau deixa regals petits; generalment menjar: pomes, fruits secs i xocolata. He llegit que els aliments que portava eren els que s'havien recollit durant la tardor i que era com un bon auguri per poder seguir recollint collites generoses.

Però qui era Sant Nicolau? Potser una imatge ho explica millor que mil paraules! ;-)

Fixeu-vos doncs, en la foto. Es veu la diferència entre Sant Nicolau i el Pare Noel. Tots dos van vestits de vermell, porten barret i tenen barba blanca. Igualment, sembla ser que el tradicional era Sant Nicolau i el Pare Noel és el que la Coca-Cola va inventar i va exportar a tot arreu. Els nens petits, tenen problemes per distingir qui és qui... Normal! Si tots dos porten regals i vesteixen quasi igual!

Sant Nicolau però, no treballa sol. L'acompanya un negre, que va lligat amb cadenes i porta el sac amb els regals. Aleshores, Sant Nicolau revisa si els nens s'han portat bé durant l'any i en cas que així sigui, l'ajudant de Sant Nicolau baixa per la xemeneia i deixa els regals a les sabates o mitjons. En cas que els nens s'hagin portat malament, l'ajudant els atrapa, els posa dins el sac i se'ls emporta!

Mmm... Una història curiosa... Per mi, és un mix entre els Reis Mags i l'home del sac! Sincerament, prefereixo que els Reis Mags deixin carbó a la gent que s'ho mereixi, a que no pas agafin un nen entremaliat i se l'emportin en el sac! Segurament seria un descans pels pares de la criatura, però a la llarga, segur que la trobarien a faltar!! ;-)

Aquesta és una tradició que no m'esperava pas trobar! De fet, crec que encara no he entès del tot quins són els orígens d'aquesta llegenda que porta aliments i petits regals...

Hauré de seguir investigant! De moment però, espero que us hagi agradat la història de Sant Nicolau i el seu ajudant encadenat... :-)

2 comentaris:

Anònim ha dit...

M`agradat aquesta història de Sant Nicolau, però no tan el seu ajudant encadenat, que se sembla més al home del sac. És preferible que els Reis Mags o Para Noel et portin carbó, que no, que els nens estiguin angoixats pensant si s`els endurant o no, una mica terrible per les pobres criatures.

Qué deuen pensar de les nostres tradicions?, com el"caga tió", o"el caganer del pesebre", i que el caganer cada any es converteix en un personatge conegut?. ¡Deuen flipar!. També tenim el Para Noel i els Reis Mags, no ens estem de rés.

Tot el que expliques és molt interessant.

Mª Rosa.

Anònim ha dit...

Cada lloc te les seves tradicions i aquestes de Nadal tenen per mí un encant especial. S'hauria d'estudiar una mica que representa ben bé el "caga tió" , el què és cert és que com a tradició és molt ancestral i ha apassionat als nenes de totes les èpoques. I perquè es vegi que el poble català és d'allò més pacífic; els nens només han de donar pa sèc al tió perqupe sinó no cagarà. I quina fè hi posen els nens a donar-lis pa cada dia!
Assumpció.