diumenge, 22 de febrer del 2009

El bavarès està sentenciat

La UNESCO ha indicat que el dialecte o idioma bavarès ha entrat a la llista vermella. La UNESCO ha dit, per tant, que el bavarès s'està morint...

Si clickeu al mapa que apareix en el link de la UNESCO, podreu veure l'informe, en el que es veu que el bavarès ha entrat a la llista vermella. Apareix de color blanc, que és la fase inicial. Cal destacar però, que totes les llengües que apareixen en aquest informe, lamentablement, estan condemnades a mort, segons la UNESCO.

He estat curiosa i he mirat el cas d'Espanya... Els idiomes i dialectes amb sentència de mort són:

- Astur-Lleonès
- Aragonès
- Basc: M'he endut una sorpresa al trobar-lo a la llista! Em pensava que tenia més bona salut...

Tornant al bavarès... Pel que sembla, a l'escola no l'ensenyen més enllà de quatre paraules de vocabulari bàsic. A més a més, a més del 90% de les llars es parla l'alemany estàndard.

Tot i que m'he trobat molta gent que diuen parlar bavarès, sembla ser que ho fan habitualment amb les àvies. A mi, el bavarès em sona com si parlessin amb el nas tapat i la boca plena. Suposo que com que a les classes escolto alemany amb accents molt forts, unit al fet d'estar en contacte amb aquest dialecte/idioma, algunes paraules les puc entendre. Tinc la sensació que entenc el bavarès quasi com l'alemany: el que no entenc ho intento deduir!

De fet, conec la paraula imprescindible que tot bon bavarès ha de conèixer: Oachkatzlschwoaf! Que vol dir "Cua d'esquirol". Fixeu-vos si és representativa aquesta paraula que la gent marxa de viatja i interna internacionalitzar la paraula!! :-)



Després de veure el vídeo, sou capaços de pronunciar la paraula elemental del bavarès? ;-)

Pel que sembla, un alemany que no sigui bavarès no la pot pronunciar correctament i se li nota que és d'una altra zona. Suposo que seria l'equivalent al famós "Lucil" que delata als catalans quan parlen castellà... :-)

2 comentaris:

Josep Mª ha dit...

Em sap greu que es pugui perdre el idioma bavarès perquè jo soc dels que creu amb la importància de la pròpia identitat de cada poble, sent el idioma el signe més característic d’identitat junt amb l’historia i els símbols.
Per un altra part estic d’allò més cofoi de veure que el català no consta en aquestes llistes, tot i el empeny que hi posant les forces polítiques espanyoles des de el 1936 per fer que desaparegui del mapa.
Actualment hi ha en marxa una campanya televisiva de la Generalitat perquè les converses sempre s’iniciïn i es continuïn en català davant dels immigrants i dels castellanoparlants que viuen i treballant a Catalunya , així com els “pijos” de tota la vida.
El anunci està molt bé es com un mini musical de Bolliwood . Qualsevol cosa es bona perquè la nostra llengua es faci forta davant de tan “imperatiu legal”.
Un que només se sent Català, que el seu únic país es Catalunya, la seva llengua es el Català i fins que el seu País no sigui independent la seva senyera es i serà l’Estelada.
Ah! Gracies al teu vídeo he pronunciar correctament al tercer intent, ja saps que soc dur d’orella, la paraula Oachkatzlschowoaf!, per respecta al bavarès i perquè el esquirol es un del meus animals preferits, per no dir el preferit.
Josep Mª

Anònim ha dit...

Ès una llàstima que es perdi el bavarès o qualssevol llengua.
S'ha sentit a dir que dintre d'uns 50 anys pot quedar sentenciat l'extinció del català i com no volem que passi, la Generalitat ha posat en marxa la campanya "Encomana el català". Jo confio en que no passarà, dons hi ha molts llocs on parla'n el nostre idioma per exemple, Andorra, la seva llengua ogicial el català, Les illes Balears i la Comunitat Valenciana, una petita part d'Aragó, la ciutat de l'Alguer a la illa de Sardenya, a la Catalunya nord i també he setit a dir a un poble de Murcia. I per suposat Catalunya.
He quedat sorprèsa en que el idioma basc estigui en perill, el que si sé, és que no el parla massa gent, dons coneixo una familia i així ho afirma.

Crec que no es pot deixar morir cap llengua.
Mª Rosa.