dimarts, 17 de febrer del 2009

És un llibre?

L'altre dia vaig estar a la llibreria i vaig quedar sorpresa per una secció: Els audio-llibresHi havia molts audio-llibres. Un audio-llibre, és un llibre llegit. Com si fos un conte de nens, però més llarg... En el cas del llibre del Harry Potter i l'ordre del Fènix (portada alemanya a la foto), tenim 3 opcions:

- 3 CD's amb mp3
- 27 CDs normals
- 22 Cassettes

Que fan un total de 1945 minuts, és a dir, més de 32 hores.

A mi se'm plantegen vàries preguntes:

- Continua sent un llibre?
- A quin tipus de "lector" va dirigit? Al que no pot llegir (com per exemple un analfabet o un cec), o al que és un mandrós?
- Si es tracta d'un nen mandrós, si escolta llibres enlloc de llegir-los, no aprendrà a llegir bé i la seva imaginació no es desenvoluparà totalment.
- Si es tracta d'un adult mandrós... Tindrà realment voluntat per escoltar 27 CDs si no és capaç de llegir-ho?
- No compto els que aprenen una llengua estrangera, perquè crec que hi ha altres llibres més adequats que aquest "format".

Recordem que un llibre el pots portar a tot arreu, i per anar amb el CD fan falta més dispositius electrònics, incloent trobar el punt en el que et vas quedar la darrera vegada i piles recarregables de recanvi...

I la pregunta que més m'intriga: Com han pogut fer alhora una edició en mp3 i una altra en casset de tota la vida? Això ja sí que no ho entenc!

Encara existeixen els cassetes?!?!

Em costa entendre el format llibre d'àudio, però veient la gran quantitat d'audio-llibres que hi ha a la venda, no sé si deu ser que realment tenen èxit. Sigui com sigui, a mi em costa d'entendre...

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Com es nota que no has vist "The Simsons". Evidentment l'audiollibre es per "llegir" el llibre al cotxe :D Per aixo encara es distribueixen en cassettes, perque hi ha cotxes que encara tenen radiocassettes.

Aixo si... no has pensat que tambe el poden aprofitar els estudiants d'idiomes per apendre a escoltar? Apendre a llegir sempre es mes facil :D

Anònim ha dit...

Jo aquí nomès he vist audio-llibres d'infants i sepre he pensat que no hi ha rés més bonic que els pares expliquin els contes a els seus fills.Crec que es millor agafar un llibre i llegir-lo. Ara bé ho trobo perfecte, per aprendre altres llengües, quan et vols relaxar, al qui no l'hi agrada llegir i naturalment a una persona cega.
Llegin aprens a escriure bé i t'involucres més en el llibre, en castellà diuen "Lección leida, lección aprendida", amb això vull dir que si nomès escoltes se te'n van els pensaments per un altre costat. Crec que nomès escoltar podria fomentar l'alfabetisme.
Crec que sí...Es millor llegir.
Però segur que els audio-llibres tindran un gran èxit. Es tindrà que compaginar, el llegir amb l'escoltar.

Mª Rosa.