dissabte, 21 de febrer del 2009

Schneeschaufel = Pala + Schneefräse = Llevaneus

Després de dos dies de treva, la neu ha tornat a caure amb constància i els gruixos de neu han augmentat.

Ara comença a ser habitual que al caminar el peu s'ensorri uns quants centímetres, ja que s'ha acumulat molta neu per tot arreu. Al pati hi deu haver prop de mig metre de neu acumulada.

La gent de les cases, té la obligació de deixar els camins per persones transitables, sense tirar la neu a la calçada, per on circulen els cotxes. La gent doncs, ha de moure la neu d'un lloc a un altre. En els llocs on s'acumula la neu, hi pot haver quasi 2 metres de neu.

Com mouen la neu? Doncs tradicionalment amb una pala que té aquesta forma...

Per facilitar la vida a la persona que ha de treure la neu, han intentat crear altres pales més modernes, que també he vist:

La pala que ja no he vist, és aquesta altra que us poso a continuació. La van inventar per facilitar la vida, però sembla que no funciona gaire bé i a la gent no li ha agradat. Quan els alemanys veuen la foto diuen: "Ah si! No va bé"... I si ells ho diuen, per alguna raó serà... A mi això em sembla més una mitja bicicleta que no pas una pala de treure la neu.

Però hi ha gent que no es conforma en utilitzar pales per retirar la neu i opten per mecanismes més sofisticats, com petites màquines llevaneus. Aquestes les he vist en funcionament i són una passada!


La desavantatge que tenen és que segons la direcció en la que es fan funcionar, retiren la neu de la vorera i la posen al damunt de la calçada. Suposo que esperen que les grans màquines llevaneus retirin la neu sobrant i l'acumulin formant les parets que actualment separen les voreres de les calçades...


Mentre segueixi nevant, la gent haurà de seguir utilitzant els productes estrella de l'hivern:

- La sal (en alemany: Salz): Baixa el punt de congelació fins al punt que la neu es converteix en aigua i desapareix a través la xarxa de clavegueres de la ciutat.

- La pala (en alemany Schneeschaufel): Per retirar la neu dels camins i poder accedir a tot arreu

- Les màquines llevaneus (en alemany: Schneefräse): Per poder tenir una vida més o menys normal i reduir la quantitat d'accidents de trànsit.


Després de tot el que us he explicat, ja esteu preparats per la vida quotidiana en un país nevat... :-)

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Aquí nomès va nevar com a Alemanya el any 1.962, dons crec que mai les necessitarem aquestes pales tan originals que ni sabia que existien, però la que mès m'agradat, és aquesta petita màquina llevaneus, en fa pensar amb la màquina de treure gespa, encara que no hi te rés a veure.
Si hi ha molta neu les pales normals deuen cansar basta'n i en canvi la mecànica no, però deu ser molt cara.

Tan fàcil que és dir "pala" i en canvi dir "schneeschaufel" que complicat, jo segur que em deixaria més d'una lletra.

Amb aquesta neu, que gaudeixis dels esports d'hivern.
Mª Rosa.

Anònim ha dit...

Quina passada tanta neu! Per a mí és gairebé com una novetat i per això m'agrada tant. Però suposo que els alemanys ja en deuen estar fins als nassos. Per això molts d'ells opten pel sol.
Avui el del temps ha dit que ja s'ensuma la primavera, tot i que encara fa fred, les previssions pel cap de setmana ja són de temperatures que poden arribar als 20º.
Aquest ha estat un bon hivern!!!
Assumpció.