diumenge, 15 de febrer del 2009

Co-pagament

A Catalunya, fa un temps es va proposar implantar el "Co-pagament" de les visites al metge per tal de poder finançar la Sanitat... El preu proposat era de 1 euro per visita. La gent es va posar feta una fera i la proposta per a un "Co-Pagament" va desaparèixer.

A Alemanya, part de la Sanitat Pública la paga el pacient mitjançant el Co-Pagament. Com funciona? Ara us ho explico...


- Cada cop que es va a un especialista diferent en un quadrimestre diferent, s'abonen 10 euros. En el cas que l'especialista derivi al pacient a un altre especialista, ja no es paga. És a dir, si primer es va al metge de capçalera i aquest deriva a qualsevol especialista, aleshores no cal tornar a abonar els 10 euros. Però si el pacient va a un especialista, per exemple l'oculista, sense cap volant (derivació), ha de tornar a els 10 euros.

Exemples de diferents especialitats: Metge de família, oculista, dentista, ginecòleg, traumatòleg, urgències.

- El cas de les Urgències és especial. S'ha d'abonar la quota dels 10 euros per quadrimestre, però si el metge considera que allò no és una urgència, aleshores el pacient ha de pagar tots els costos del servei.

- Medicaments: Per cada medicament receptat, el pacient ha de pagar 5 euros, amb independència del preu del medicament. Tenen però, molts medicaments que no entren per la seguretat pública i intenten donar sempre el més econòmic. També es recepta la quantitat estrictament necessària pel tractament a seguir. La veritat és que no abusen de medicaments.

- Ingrés hospitalari: En cas d'ingrés hospitalari, el pacient paga 10 euros per dia, amb un màxim de 28 dies per any.


O sigui que a Alemanya el Co-Pagament existeix i ningú es queixa. De fet, em sembla que els preus són realment populars.

I em pregunto: Si la Sanitat Catalana té dèficit i no inclou el dentista, no podrien incloure el dentista per a coses normals (per exemple tractament per a càries) i utilitzar el Co-Pagament? Crec que amb el Co-Pagament, la gent abusaria menys de les Urgències, en faria un millor ús i el servei milloraria.

Crec que els catalans hi sortirien guanyant! :-)

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Completament d'acord al pre-pagament. I la primera cosa a tenir en compte és l'abús a anar als metges i sobretot a urgències.
N'estic segura que la sanitat hi sortiria guanyant amb aquests diners extres, no es trobaria tant col.lapsada i els malalts també hi guanyarien; i podrien gaudir de més atenció per part dels metges.
Però no m'atreveixo a imaginar-me que passaria (segur que hi hauria un daltabaix) si se'ls fés pagar la factura quan van a urgències sense que sigui una urgència real.
Assumpció.

Anònim ha dit...

Ho trobo força bé. Molta gent va a les consultes nomès facin un estornut, pagán un mínim per molt insignificant que fos seria un alivi amb les cues i una millor atenció metge. Les politiques del "tot de franc" són una invitació a l'abus i el sistema sanitari Català es troba col-lapsat per l'aument de la població i més aquests últims anys amb tans inmigrants.
El co-pagament és habitual en altres països i podria ser que es fes a Catalunya en els pròxims anys, ja veurem si tothom es posa d'acord, encara que és una mica difícil.

Fins aviat.
Mª Rosa.

Josep Mª ha dit...

Per poder realment analitzar i valorar aquesta qüestió a més del tarannà del caràcter espanyol, que no es igual que el català, en comparació al alemany i de tot lo que tu tan bé ens detalles, també s’ha de tenir en compte la part econòmica d’aquest assumpta, tal vegada la més important perquè es lo que fa possible el seu funcionament.
A España en el Regim General, el majoritari ja que es el que s’aplica als treballadors per compta d’un altra, del import brut d’una nòmina la empresa paga a la Seguritat Social un 37,95% d’aquest import i el treballador un 6,35% o sigui un total del 37,95% amb un màxim de 3.166,2€, que es amb el import que tens drets a les màximes pensions establertes.
A més de tenir el dret a la asistencia medica gratuïta a excepció del implant o reparació de peces bocals i la Cirurgia Estètica per causes no traumàtiques, tenim el dret de percebre pensions per Jubilació, Viduïtat, Orfandat, Incapacitat Permanent i Absoluta, totes elles d’acord al import i al temps cotitzat.
La pensió màxima per Jubilació aquest any es de 33.383,14 que un cop tret els impostos 2.384,51 ens queda per 21.107,11€, repartit en 14 pagues, la mínima es de 9.036,44€. abans d’impostos.
El mínim que paga un treballador autònom amb dret a I.L.T.,baja, i cobertura d’Accident de Treball es de 273,35€ i el màxim de 1.038,51€. També te dret a las mateixes pensions sempre d’acord al import i temps cotitzat.
Un prejubilat que vulgui cobrar les pensions màximes haurà de pagar cada més 817,77€. I haver cotitzat un mínim de 35 anys
Bé en definitiva lo que he volgut transmetre es que per fer una anàlisis just s’ha de saber i valorar tots els aspectes de ambdós parts, sinó sempre d’entrada i especialment amb el caràcter ibèric es te la tendència sempre de pensar que es més bo lo de fora. A mi primer que m’ho demostrin tan amb això com amb la resta de coses de la vida.
Per la mateixa regla que hi ha a qui li sembla collonut que alguns alemanys vaguin per el carrer amb el barret de la dutxa quan neva , aquest mateixos lo més probable que si ho haguessin vist fer abans a la gent d’aquí els hi haurien dit de tot menys maco, peculiars, o sense perjudicis.
Una abraçada.
Josep Mª