diumenge, 3 d’octubre del 2010

El dia de la reunificació

Avui fa 20 anys que les dues Alemanyes (la de l'Est i la de l'Oest) es van reunificar.

Va ser un moment històric, en el que pretenien acabar amb la gran diferència que hi havia entre els habitants de l'Alemanya "rica" (la de l'Oest) i els de la "pobra" (la de l'Est). Per aconseguir-ho, l'Alemanya "rica" va regalar molts diners als de l'Alemanya "pobra" i van crear un impost anomenat de solidaritat, que cada mes es descompta de la nòmina per reduir les diferències.

Han passat 20 anys i el procés encara no ha arribat al punt ideal. Hi ha veus a favor i veus en contra de la reunificació.

Fets positius:
- La diferència econòmica entre les dues Alemanyes s'ha reduït
- La taxa d'atur general s'ha reduït
- Els joves de les dues alemanyes, se senten completament alemanys

Fets negatius:
- A l'Oest hi ha pobles que no tenen diners per arreglar les carreters, mentre que a l'Est hi ha pobles que s'han arreglat sense problemes, gràcies als diners aportats a través de l'impost de la solidaritat
- La taxa d'atur a l'Est continua sent molt alta
- La gent de l'Est i la de l'Oest tenen molts prejudicis sobre els altres (especialment la gent gran)
- Els alemanys de l'Est poden arribar a ser considerats ciutadans de segona per alguns alemanys de l'Oest
- A l'Alemanya de l'Est reben més ajudes socials i tenen més places de guarderia que a l'Alemanya de l'Oest
- Això implica que la taxa de natalitat a l'Alemanya de l'Est és baixa, però a l'Alemanya de l'Oest és extremadament ridícula! (la més baixa d'Europa).
- Hi ha alemanys a l'Oest que consideren que la reunificació ha fracassat i que està sortint massa cara.
- Mentre que quasi tots els alemanys de l'Est han viatjat a l'Oest, només un terç dels alemanys de l'Oest han anat a l'Est.

Jo escolto tot això i em miro la pel.lícula des de fora. Em costa entendre com un mateix poble té tants prejudicis a l'hora de lluitar junts per viure millor... I és que com diu el refranyer popular: La unió fa la força! :-)

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Seria una bona solució lluitar tots junts per viure millor, però deu ser molt difícil ja que a quasi tots els països passa el mateix, cadascú lluita per la seva banda.

Mª Rosa.

Anònim ha dit...

Recordo que per a mí va ser un dia molt feliç el de l'enderrocament del mur de la vergonya.
Els alemanys han fet tot el que han pogut i més per ajudar els seus veïns, però això és una tasca gens fàcil i és ben veritat que molts alemanys es queixen de què els de l'Oest no tenen diners per moltes coses i van a parar als de l'Est. A vegades no és del tot just i aquest problema em sona molt perquè aquí també passa.
Assumpció.