dissabte, 13 de març del 2010

Wer bin ich? = Qui sóc?

Ja no sé qui sóc!!! :-(

Com sabeu, a Espanya cada persona té un nom (o dos o tres) i dos cognoms (un del pare i un de la mare). Un exemple ben espanyol podria ser: Maria García Sánchez. Per norma general, s'utilitza un nom i el primer cognom. En aquest cas: Maria García. I conservem el nom tota la vida...

En canvi, a Alemanya els nens ttenen habitualment dos noms, dels quals només n'utilitzen un i un únic cognom. Per exemple: Ulrike Maria Müller. A més a més, quan aquesta dona es casi, podria passar a ser la Ulrike Maria Mertens.

Quan la Ulrike vagi al metge o la truquin per telèfon, preguntaran per la Frau Mertens, i ella, quan recordi que és el seu nou cognom, sabrà que volen parlar amb ella i respondrà.

En el meu cas, jo sóc una Maria García. Si he d'escriure el meu nom en formularis, utilitzo el nom i el primer cognom i no hi ha problemes. Els problemes venen quan els documents són oficials i porten els dos cognoms. Aleshores la gent es pensa que sóc la Senyora Sánchez!!! I m'anomenen "Senyora Sánchez"

No sé què ha passat, però en el meu primer any a Alemanya, la gent m'anomenava correctament, i ara... sembla que tothom vol utilitzar el segon cognom!!! Ei! Que en tinc un altre al davant!!!

Estic desesperada. Ja no sé qui sóc. I no sé com explicar a la gent que tinc dos cognoms i només un únic nom!

Si algú té idees, que me les doni, per favor... Ja no sé què fer per tal que les coses siguin com l'any passat i la gent m'anomeni pel primer cognom i no pel segon! Que són els meus cognoms... i per a tota la vida!!!! :-S

2 comentaris:

David ha dit...

Doncs en el meu cas, en la meva vida profesional i el contacte amb l'exterior, tambe m'he trobat amb el mateix problema.

Per coses no legals sempre he posat nom y un sol cognom, d'aquesta manera mai es presta a confusio.

De totes maneres, a nivell internacional hi ha una petita guia d'estil que et sugereix posar un guio entre els dos cognoms: Maria Garcia-Sanchez.

Clar que en aquest cas seria un cognom compost, que es diferent a dos cognoms, pero com a minim no tindries el problemes de que es pensesin que Garcia es el teu segon nom.

La ultima alternativa es sempre omplir els formularis Cognoms, Nom. Aquest format es el mateix a nivell internacionals, i en casos com alemania tindran Cognom, Noms. Sigui com sigui, sempre se sap que es cognom i que es nom.

Anònim ha dit...

La veritat és que no tinc cap idea per donar-te, a no ser que en els documents oficials et posessis Maria Natàlia. Tot això és una mica complicat, tindràs que tenir paciència.

Mª Rosa.