dimecres, 31 de març del 2010

Consum del radiador

Sabeu com es mesura a Alemanya el consum de la calefacció de les vivendes? Amb un aparell, com el de la foto, col·locat a cadascun dels radiadors del pis.

Aquesta peça, que es renova cada any, porta un líquid de color que s'evapora amb l'escalfor. Així doncs, al final de l'any, es mira la quantitat de líquid que queda i es pot calcular què ha gastat cada veí.

El curiós d'aquest sistema és que a l'estiu, el líquid es continua evaporant. I a més a més, si un veí posa la calefacció a tota màquina i els pisos del voltant estant més calents, el consum estarà "repartit". Es pot dir que es tracta d'un consum per temperatura: les vivendes més calentes (tant a l'hivern com a l'estiu), són les que més pagaran ja que són les que tindran més evaporació d'aquest líquid.

Per cert, aquest líquid és força tòxic. Així que quan el canvien cada any, creuo els dits per tal que no es trenqui cap d'aquests tubets.

1 comentari:

Anònim ha dit...

En un país tant fred com Alemanya, està molt bé tenir aquest aparell, així sabeu exactament el que gasta la calefacció i quina temperatura tenir.

Mª Rosa.