dissabte, 6 de setembre del 2008

Königreich Bayern = Regne de Baviera

Avui m'he llevat amb la cara inflada, que semblo un pa de pagès... Lo pitjor del dia:

- Fa una temperatura ideal, el sol brilla i em venen moltes ganes d'anar amb la bicicleta.
- No puc fer esport en 14 dies!! 14 dies!! Mare meva!! Això és una eternitat per a l'efímer bon temps alemany! :-(

Així que porto tot el dia mirant la tele... (lamentablement, sense entendre-ho...)

I a la tele han posat un reportatge del príncep de Baviera... No feu gaire cas del que us diré, perquè:

1.- La història no m'interessa gaire
2.- Faig interpretació lliure de les poques paraules que caço en alemany.


Doncs resulta que l'home de la foto, s'autoanomena "príncep de Baviera". Va néixer el 14 de juliol de 1933 i des d'aleshores, ha portat una vida realment còmode... Pel que semblava a la tele, és una espècie de Briatore i les seves activitats habituals són:

- Passejar amb cotxes de luxe
- Anar de vacances
- Proclamar-se príncep (en realitat és Duc) i reclamar trons (Baviera, Anglaterra, Escòcia i Irlanda).

Pel que sembla, el regne de Baviera va existir des del 1805 al 1918. Es va acabar el 1918, al finalitzar la primera guerra mundial.

Des d'aleshores, la gent de Baviera somia amb tornar a tenir el seu propi regnat algun dia, independent de l'imperi alemany. Curiós! Mentre a Catalunya somiem amb una república, aquí somien amb una monarquia! (És clar que a Catalunya el català té una gramàtica definida i el bavarès no se sap ni com s'ha d'escriure!)

De fet, els comptes a Alemanya són més clars que a Catalunya. Mentre que a Catalunya no se sap quant paga exactament cada català a autonomies com Extremadura, Astúries, etc., aquí, amb la nòmina de cada mes, cada bavarès paga un percentatge del seu sou per ajudar a la gent de l'Alemanya de l'Est (o era de l'Oest? Mai sé quina és l'alemanya pobra...). Doncs això, que cada mes, una part és descomptada per ajudar a l'Alemanya pobra.

Per tal que us feu una idea aproximada de com funciona això (molt aproximada, eh! que m'inventaré les xifres!) Suposem que un alemany cobra 1.000 euros al mes (evidentment, cobren una mica més :-P). D'aquests 1.000 euros:

- 200 euros se'ls queda l'estat.
- 70 euros van per pagar la mútua de salut.
- 100 euros serveixen per pagar el "pla de pensions".
- 20 euros serveixen per pagar l'atur.
- 10 euros serveixen per ajudar a la gent de l'alemanya pobra (la de l'est?)
- 10 euros serveixen per pagar-se les ajudes socials per a la seva vellesa.

Total aproximat que queda en net dels 1.000 euros inicials: 590 euros.

Pel que sembla, està més detallat que a "casa nostra". Però el que es paga en impostos, sembla ser que és més quantitat... A mi el que m'ha sorprès és que la solidaritat va directament a la nòmina!! :-)

Si algun dia tornen a ser el regne de Baviera, aleshores deixaran de pagar la solidaritat a l'Alemanya de l'Est (crec que és aquesta)... Com veieu, les diferències entre Baviera i Catalunya no són tantes... :-P Però, en la meva opinió, la diferència més important és que ells vulguin ser monarquia i nosaltres república!!! Curiós...

Mentrestant, el suposat príncep de Baviera i tota la seva família, viuen de rentes... M'ha semblat veure al reportatge, que els beneficis del castell de Neuschwanstein van directament a les rendes d'aquesta família...

2 comentaris:

Assumpció ha dit...

Pel que sembla ja vas entenent bastantes cosetes, encara que no t'ho sembli. Has donat unes bones explicacions encara que hagis perdut molts detalls.
La cosa de les nòmines em sembla sorprenent, pel que fa als detalls. De tota s'hauria de cobrar moltíssims diners de més perquè també s'ha de poder viure amb dignitat.
M'ha agradat saber això del autoproclamat Princep de Babiera, i les similituds amb Catalunya no sé si són tantes.
Continua tant encuriosida, que ens agrada als teus assiduus.
Fins unaltra.
Assumpció

Anònim ha dit...

Hola Natàlia
14 dies passen volant, tingues paciència que l`ho important , és la salut, i en dos setmanes podràs fer bicicleta. La llàstima és, que no hagi fet mal temps, això fa més ràbia...

Per tota la explicació que has fet del Regne de Baviera, veig que t`en vas sortin força bé. Aquet Princep autoproclamat, vivia com un Reï i portava una vida de luxe total.
Està bé que cada bavarès ajudi pagan un percentatge del seu sou als seus veïns mes pobres, però
m`ha sorpres, crec que paguen massas impostos de tot, ja que es queden només, amb la meitat del seu
sou i aixó tampoc es just.
No et sabria dir si hi ha molta o poca diferència, del bavarès a els
catalans.

Una abraçada.
Mª Rosa.