dimarts, 6 d’abril del 2010

Emigrant: Ni veu ni vot

Aquests dies, aprofitant les vacances de Setmana Santa que fan que la gent no llegeixi la premsa i s'informi menys, ha aparegut una notícia que parla de l'estat actual de la reforma del vot emigrant...

Fins ara els emigrants espanyols podien escollir els seus representants al congrés, al senat, a les autonòmiques i a les locals. Si la nova reforma tira endavant, els emigrants només podran escollir a quatre o cinc senadors... Tenint en compte que avui en dia el Senat és una espècie de pantomima, ja que el Congrés pot canviar les decisions que allà s'han pres, considero que el que es proposa es deixar als emigrants sense veu...

A més a més, per acabar d'arrodonir la reforma el sistema, volen assegurar-se que els vots són legítims. Així que res de vot per correu! Per votar, s'haurà d'anar personalment al consolat o ambaixada. Tenint en compte que darrerament han tancat uns quants consolats, hi haurà gent que haurà de viatjar moltes hores per poder exercir el seu insignificant dret a vot.

Això sí, cal destacar que per seguir complint la immodificable i sempre tan elàstica Constitució, ens deixen escollir els representants al Senat...

Algú em pot dir que com que no visc allà, no hi ha res que m'importi. Això no és cert! La meva família i els meus amics viuen allà. Totes les meves arrels estan allà. A més a més, potser hi torni en un futur. També pago impostos directes allà, gentilesa de la meva estimada entitat bancària. ¿No us sembla cruel negar-me la possibilitat de poder escollir els representants que prendran les decisions que m'afecten directa o indirectament?

Em podeu dir que com que visc a l'estranger, no estic al dia del que passa allà... Mmm... Això seria possible en el passat, però no avui en dia amb Internet. Us puc assegurar que estic completament actualitzada. Per exemple, darrerament he llegit sobre en Laporta, que es vol ficar de ple a la política quan deixi la presidència del Barça...

També em podeu dir que hi ha fills d'emigrants espanyols que voten i que mai han viscut a Espanya. Ep! En aquest cas, parlem-ne! A més a més, amb la llei de la memòria històrica, es calcula que uns 300.000 néts d'immigrants espanyols, d'aquests que no han estat mai a Espanya, però que volen poder treballar a Europa, podran votar... Si la reforma és per aquests nous espanyols, no hauria de fer-se una altra mena de reforma? No s'hauria de comprovar que d'alguna manera se senten espanyols? Si la reforma és per acabar amb aquesta mena de vot, crec que s'ha pres un camí equivocat. És una reforma massa estricta i que afecta a massa veus.

Crec sincerament que tinc el dret de votar al país al que he nascut i estic totalment en contra de la nova reforma per fer callar la meva veu.

Potser des de fora, sense la censura de la premsa local, les coses es veuen amb un ull més crític i això espanta als que estan al poder, vivint en el seu món particular, allunyat del món real de la resta dels ciutadans. Em sembla molt sorprenent que d'aquí a poc, els immigrants que fa poc que viuen a Espanya tindran dret a votar i jo no. Em sembla molt injust.

A més a més, a Alemanya, com que sóc una immigrant estrangera, tampoc hi tinc dret a vot! Ja em vaig sentir frustrada a les passades eleccions generals i em vaig sentir totalment fora de lloc quan va tenir lloc una consulta popular sobre el tabac, a la qual tampoc vaig poder donar-hi el meu suport, tot i ser una senzilla iniciativa popular.

A Alemanya jo només podré votar-hi si em nacionalitzo com a alemanya. Això només ho puc fer d'aquí uns anys, després de passat un examen d'alemany i un altre d'història i cultura. A part d'això, nacionalitzar-se com a alemanya té efectes secundaris, especialment si algun jutge ha d'intervenir. Però què passa si jo no em sento prou alemanya com per nacionalitzar-me, sinó que em sento catalana? Per què no puc votar enlloc? Què passa amb la meva veu? Per què la volen fer callar? Són perilloses les meves idees polítiques? No em digueu que em donen dret a vot perquè puc votar pel Senat... Votar pel Senat i no fer res, és exactament el mateix.

Si prospera aquesta reforma, no podré votar ni en el meu país d'origen ni en el meu país d'acollida. No us sembla greu? A mi em sembla gravíssim! M'agradaria saber quin país democràtic limita d'aquesta manera el vot dels seus ciutadans que viuen a l'estranger... Pel que sé, Alemanya els permet votar per correu sense complicacions...

M'hauré d'anar mentalitzant per sentir-me alemanya i demanar la nacionalitat alemanya quan hagin passat els anys reglamentaris. Com a mínim, seré una estrangera tota la vida, però podré exercir el meu dret a vot, un dret que ha costat molts anys aconseguir (en especial per a les dones) i que alguns il·luminats espanyols han decidit com carregar-se de forma discreta la veu de més d'un milió de gent que viu arreu del món, per diferents circumstàncies...

Hi ha alguna cosa que podem fer els emigrants per mostrar el nostre rebuig? No ho sé, de moment, mostro el meu rebuig a la reforma directament en el blog.

Grups al Facebook

S'han creat varis grups al Facebook per mostrar el rebuig i preparar-nos per a fer mobilitzacions. Un d'ells és aquest:
- Ningún español sin voto

És clar que hi ha altres grups per aquells interessats en la política, que no en els polítics:
- En las próximas elecciones yo votaré con una rodaja de chorizo

Blogs

Si esteu interessats en el tema, aquí us deixo un links a les entrades d'uns blogs en el que està la problemàtica de l'assumpte molt ben explicada i d'altres on es reflecteixen els sentiments de l'electorat empadronat a fora d'Espanya:

- La ciénaga de Mariano Lozano
- Española por el mundo
- La Segunda Parte de Mortiziia
- Mujer con bolígrafo en mano
- Saray Opina
- Gux Light Year
- Pelocha living abroad
- Marcoiris in the Sky
- Lun@tica canadensis
- Los impronunciables
- On the road again
- dePEPI.com (en anglès)

Premsa

També podeu consultar la premsa convencional:

- En El País
- En el ABC
- En La Voz de Galicia
- En La Región
- En Diario Crítico de Argentina
- En Deutsche Welle

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Estic completament d'acord amb tu sobre aquesta nova reforma de la llei electoral, trobo que és una aberració el que volen fer, doncs els emigrants han de tenir dret al vot i més al del seu país.
No s'enten, tot està cap girat.

Mª Rosa.

Mariano Lozano ha dit...

Muchas gracias por el apoyo y por divulgar el problema, Natalia. Un abrazo desde Seattle.

Natàlia ha dit...

Gracias a ti, Mariano, por todo el tiempo que dedicas a informar y a ayudar a los demás.

Anònim ha dit...

Noia, tot i vivint tant lluny del teu lloc d'orígen, estàs molt més informada que la gran majoria de la gent que viu aquí. Per aquest motiu hauries de tenir tot el dret a votar, igual que els que viuen aquí. I no et rendeixis! has de lluitar pels teus ideals.
Natàlia, et dóno l'enhorabona i et felicito pel extens article que ens has brindat que m'ha apassionat!!!!
Molt bé, molt bé, molt bé...

Fés el que hàgis de fer!
Assumpció.