dimecres, 10 de març del 2010

El Sauerstoff i altres -Stoff

Hi ha dues paraules en alemany que em fan gràcia i que em sorprenen: Wasserstoff i Sauerstoff.

Wasserstoff la podem descompondre en dues paraules: Wasser (aigua) i Stoff (material). Per tant, vol dir "Material d'aigua". Si anem al llatí, tindrem que aigua es hydro. Per tant, Wasserstoff és hidrogen.

La paraula Sauerstoff també la podem descompondre: Sauer (àcid) i Stoff (material). Així que vol dir "material àcid". Quin és aquest material? Doncs bé, és l'oxigen. L'origen de la paraula cal anar-la a buscar al grec.

En la taula periòdica, trobem més elements acabats en -Stoff, com per exemple el Kohlenstoff i el Stickstoff.

Kohlenstoff es pot descompondre en Kohlen (carbó) i Stoff (material). És a dir, el "material de carbó". En aquest cas, la traducció és evident: carboni! ;-)

En canvi, en el cas del Stickstoff, la paraula Stick no vol dir res. Es tracta igualment d'un element essencial: el nitrogen.

Si no em confonc, són els elements de la taula periòdica que tenen un nom més "material"... De fet, són els més importants! Sigui com sigui, aquests noms em fan molta gràcia! :-)

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Sonen divertides aquestes paraules, però també són difícils per els que no tenim n'hi idea de l'alemany.

Mª Rosa.

telobis ha dit...

Hace meses que te leo periódicamente y me gusta recordar mis primeros viajes a Munich (año 1975) y sucesivos. De muchas cosas que me asombraban las he visto fielmente explicadas por tí. Así que gracias y adelante. Ahora como un pequeño regalo por tu trabajo te paso este enlace, aunque está en alemán los subtítulos son en castellano y no se porque motivo me has venido a la memoria. Desde Cantabria: feliz estancia en Alemania. Carlos
http://espanol.sports.yahoo.com/

telobis ha dit...

Dios mío que vergüenza, acabo de probar el enlace y sale un noticiero de futbol mejicano que nada tiene que ver con mi intención. Te paso nuevamente el enlace y esta vez seguro que es el deseado:
http://www.youtube.com/watch?v=fagiE7Lwqwg

Borra el anterior por favor.
Mil gracias

Natàlia ha dit...

Gracias Carlos por tu comentario. Me alegra que el blog te sirva para algo... :-)

Y gracias por el vídeo del espejo, tiene su gracia, jeje! Aunque primero visité primero el link de sports.yahoo y me encontré que el Madrid perdió. No te puedes imaginar la cara que se me ha quedado!!! xD Que buena forma de empezar el día!!! ;-)

Un saludo.