dimecres, 6 de gener del 2010

Efecte 2010 en les targetes bancàries alemanyes

A l'igual que l'any passat, acaben de passar els reis amb l'estrella i ens han cantat una cançó. I ja tenim el número de la porta actualitzat: 20 * C + M + B * 10. En aquest cas, canviar de desena és senzill i no té cap efecte secundari sobre les targes bancàries! ;-)

És curiós, però el que no va passar l'any 2000, el tan temut "efecte 2000", ha passat el 2010!

Segons heise.de, prop de 25 milions de targetes bancàries alemanyes fabricades per Gemalto i amb el xip SECCOS v5 han deixat de ser operatives. Això ha estat un gran problema i un gran trasbals per a tothom: no ha pogut pagar amb tarja a les botigues, no ha pogut retirar diners dels caixers automàtics, no ha pogut pagar amb tarja a l'estranger. Per sort, nosaltres no ens hem vist afectats per aquesta problemàtica, que se suposa que estarà solucionada en els propers dies.

Ja estem però a dia 6 i encara no funcionen. La problemàtica ha afectat a les accions de la companyia en la borsa, que han caigut més d'un 2.5%. Que el primer fabricant mundial d'aquesta mena de producte tingui un error tan greu és molt positiu per a la competència. És un error greu que afecta a la confiança del client i que donarà per tant, més pes a la competència. Acostar els competidors sempre és bo per a l'usuari final. Per tant, que l'errada hagi estat del líder mundial és una notícia relativament bona! ;-)

Des del punt de vista informàtic, la notícia és força dolenta :-(

Segons les especificacions EMV, que es poden trobar a la següent web, l'any d'una data està format per 2 dígits. Això vol dir que si les especificacions no canvien durant aquest segle, quan s'arribi a l'any 2100, podria tornar a haver-hi problemes. Amb dues xifres però, no hi hauria d'haver cap problema pel canvi de desena. Què ha passat amb la data, que només s'ha tingut un dígit en compte?

Podria fer hipòtesis sobre les causes d'aquesta fallada... Evidentment, sense cap fonament científic! ;-)

1) Tot i la gran problemàtica de l'efecte 2000, algú no va anar a classe aquell dia i es va perdre la lliçó. Així que en la fabricació d'aquesta tarja, es van oblidar d'aquest assumpte... jejeje... No crec! ;-)

2) Les especificacions EMV no s'han implementat correctament, cosa que de ser certa, seria molt greu.

3) Les especificacions EMV s'han respectat, però en el moment de fer els càlculs que validen la tarja, hi ha hagut algun error que no s'ha pogut detectar fins ara.

Evidentment, l'opció més creïble i possible és que hi ha hagut un error en la programació de la validació de la tarja (segurament basada en java). És molt possible que des dels terminals bancaris es puguin reprogramar aquestes targes per solucionar l'error. Quan? Aquest és el gran dubte...

Possiblement l'equip de programadors que han tingut aquest greu error, no va adonar-se d'aquest problema. Quan la tarja va arribar a la fase de proves, possiblement no es van fer proves amb una data futura. Potser el projecte duia retard i anaven cuita-i-corrents fora de termini o de costos... Potser les proves van ser realitzades pel client, qui sap!? L'errada pot venir de múltiples llocs, que amb una correcta metodologia de treball s'hagués pogut fàcilment detectar i solucionar.

Evidentment, considero que el que ha fallat aquí no és el programador de l'aplicació, sinó la metodologia emprada. Un producte de qualitat pot patir retards, però la qualitat hauria d'estar per sobre de qualsevol termini. La qualitat hauria d'assegurar testejar els casos més bàsics que afecten a una tarja, entre els que s'hauria d'incloure provar què passaria en una data futura...

Jo sóc partidària de productes robutsos i de qualitat. Us imagineu que enmig d'una operació de cor, fallés el software de control de les activitats vitals? Hi ha errors que NO es poden permetre. Que la web de la presidència espanyola a la UE tingui en Mr. Bean enlloc d'en Zapatero és un error menor, comparat amb d'altres.

Tot això demostra la importància de fer software de qualitat. Tot i que sembla que vivim en un món on els costos i els terminis és la única cosa que importa... Així de malament anem... :-/

I per si algú m'ho pregunta: Sí, el software de qualitat existeix. Només fan falta professionals de debò i amb experiència... i un petit canvi de mentalitat empresarial.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Per un problema o un error informàtic, encara que es solucioni aviat, déu n'hi do l'enrenou que ha ocasionat a tants alemanys.
Encara sort que vosaltres no us heu vist afectats perquè és un veritable mal de cap.
Com tú dius falten bons professionals i amb experiència i així les coses anirien més bé.

Mª Rosa.