dijous, 19 de novembre del 2009

Spekulatius, un dolç nadalenc

Tot i que aquests dies les temperatures estan suaus, és a dir, càlides per a un mes de novembre, si una cosa està clara és que el Nadal s'acosta. De fet, d'aquí a dues setmanes comença l'advent. I per tant, les botigues estan plenes de dolços nadalencs, entre els quals destaquen les clàssiques galetes "Spekulatius".

Per tal de seguir el meu procés d'integració, ahir vaig provar una recepta d'Internet, escollida entre els centenars que van aparèixer...

Spekulatius

Ingredients:

- 300 g de farina
- 150 g de mantega
- 125 g de sucre moreno
- 60 g d'ametlla mòlta
- 30 g d'ametlla en làmines
- 1 ou
- 1 cullera petita de canyella
- la pell d'una llimona ratllada
- 1 sobre de llevat (o una cullera petita)
- un polsim de clau mòlt
- un polsim de cardamom

A més a més, necessitarem farina per treballar la massa còmodament.


Procediment:

Barrejar la mantega, el sucre i l'ou uns 10 minuts, fins que estigui ben cremós. Per comoditat, he utilitzat la batedora elèctrica.
Afegir les espècies (canyella, clau i cardamom), la pell de la llimona i les ametlles mòltes. Barrejar-ho ben barrejat amb una forquilla.
Afegir seguidament la farina i el llevat i continuar barrejant-ho amb la forquilla fins que sigui una massa compacta i consistent.
Finalment, tapar la massa amb paper film i deixar-ho a la nevera un mínim d'una hora, per tal que les espècies donin el gust esperat.

Preparem una zona de treball amb farina, per a que no s'enganxin les galetes.
Allà agafem la massa i amb un rodet l'amasem i la preparem.
Li donem la forma que vulguem i ho posem a la safata de forn, prèviament enfarinada.
Posem damunt de les galetes l'ametlla en làmines i premem suaument per a que s'enganxin.

Coure les galetes a 200º uns 20 minuts aproximadament.
Esperar que es refredin, abans de menjar-les.

L'experiència:

He començat a barrejar la mantega, el sucre i l'ou amb una batedora tradicional. Però de seguida m'he cansat i he optat per l'elèctrica. No sabia si els 10 minuts feien referència a la batedora tradicional o a l'elèctrica. En qualsevol cas, davant el dubte, he optat per estar-hi 10 minuts.

Com que no tenia rodet de cuina, he utilitzat una ampolla de vi ben rentada. I la veritat, ha funcionat molt bé! Evidentment, la massa s'ha enganxat a vegades, però en general ha anat molt bé.

Els motlles de les tradicionals Spekulatius són cavalls i molins. Jo no en tenia, així que he utilitzat uns altres motlles, ben divertits. La safata aviat se m'ha quedat petita degut a les formes empleades. He intentat fer galetes més gruixudes, però s'han acabat tocant i en el procés de cocció enganxant.

Per cert, em pensava que tenia ametlla en làmines i m'he trobat que tenia ametlla en gra! N'hi he posat, però no s'ha enganxat de la forma esperada.

Per coure les Spekulatius, n'he tingut prou amb 15 minuts i tot i així, les galetes de les cantonades se m'han cremat una mica.

La recepta posava que calia comptar amb 3 hores: una per preparar la massa, una per deixar-la refredar i una per fer les galetes. Com que he fet altres coses pel mig, diria que he trigat una mica més de 3 hores... Tot i així, els panellets donen més feina que les galetes! :-P

Amb aquesta recepta i utilitzant el motlle rectangular clàssic, cada galeta aportaria unes 80 calories.

El resultat:

Aquí teniu les galetes acabades de sortir del forn.

Posteriorment, he retirat les galetes de la safata i he fet una altra foto. Però a la safata fan més goig perquè es veuen totes juntes! :-)

Us poso una altra foto amb les galetes emplatades, a punt de menjar-ne unes quantes...

Una vegada provades, aquestes galetes tenen el gust de les clàssiques Spekulatius. Ara només falta que algú ajudi a menjar-les! Algú en vol? ;-)

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Per suposat que en vull, la llàstima és que no les puc provar, deuen estar molt bones, Veig que t'agrada força cuinar, per això es necessita temps i a vegades falta trobar aquest temps, encara que en tinguis ganes.
Bon profit i no us empatxeu.

Mª Rosa.

Jose Luis ha dit...

Snif, snif !!

¡¡ Yo quiero una !!


buaaaaa......


:-)

Cuando vuelvas para aquí ya nos harás unas cuantas y nos invitas a los amigos ¿no?

:-)