dimecres, 7 d’octubre del 2009

Per angusta ad augusta - La història de Kató Lomb

"Per angusta ad augusta". I quina llengua és aquesta? Ui! És llatí! Traduït al nostre "dialecte", vindria a dir que tots els començaments són difícils.

Degut a circumstàncies personals, darrerament tinc més temps lliure que estic invertint en la meva formació i preparació de cara al futur. Entre les meves prioritats, continua vigent la de dominar la llengua alemanya. Mica a mica vaig progressant, però és clar, una sempre es pregunta:

- "Arribarà el dia en que podré dir que domino l'idioma?"

Ara mateix us dic la resposta a la meva pregunta:

- "Sí, aquest dia arribarà. Però encara he dedicar una mica més de temps per aconseguir-ho".

Avui m'he topat amb la biografia de Kató Lomb (1909 - 2003), una hongaresa que a l'edat de 24 anys va començar a aprendre llengües pel seu compte i que quan va morir en sabia 17! La majoria de les llengües les va aprendre quan tenia entre 30 i 50 anys, però de fet, va estar tota la vida aprenent idiomes.

Quan sabia 16 idiomes, va publicar un llibre en el que explicava com aprenia ella les llengües. Bàsicament les claus de l'èxit són molt senzilles: Interès (motivació) i dedicació.

Ella deia que només tenia una llengua nativa (l'hongarès) i que hi havia altres quatre llengües que convivien amb l'hongarès i que podia utilitzar sense cap mena de problema, canviant d'una a una altra amb gran facilitat (l'anglès, l'alemany, el francès i el rus). Per utilitzar les altres llengües necessitava una mica més de temps. De totes formes, el seu domini era espectacular!

La seva biografia i el seu llibre anima a qualsevol persona a aprendre un idioma sense cap mena de por! Si esteu interessats en aprendre idiomes, us deixo l'adreça on podeu trobar una versió electrònica del seu llibre: "Polyglot: How I learn languages".

La seva frase preferida era: "Un idioma és la única cosa que val la pensa encara que sigui malament". Per recordar-ho i aplicar-ho!

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Pot ser interessant veure què tal la història aquesta de "Kató Lomb".
Qualsevol llengua em sembla un enriquiment personal, però la llàstima és la gran quantitat d'hores que s'hi ha de destinar i a això no tothom n'està disposat.
En tot cas "ànims a tots els qui ho volem fer"!.
Assumpció.

Anònim ha dit...

És molt enriquidor aprendre idiomes, però has de tenir molta agilitat mental a part d'invertir molt de temps, crec que hi ha poca gent que sàpiga tans idiomes.
L'altre dia van dir per la tele, que Espanya està a la cua d'Europa, van fer una enquesta i així ho van demostrar, fins i tot van posar de mostra a els emigrants africants que sobretot els que treballant cara al públic, parlen més d'un idiomes. Per què serà?

De totes maneres sempre he sentit dir que l'Alemany és dificilíssim.

Mª Rosa.