Aquest any però, em nego a celebrar Halloween. Jo vull mantenir l'esperit de la castanyada! Així que m'he posat a fer els típics panellets! :-)
Com que ja havia fet panellets anteriorment, vaig voler repetir recepta, la qual vaig demanar a la meva mare que m'enviés per correu electrònic. Us copiaré la recepta i us explicaré la meva experiència... :-)
Panellets
Ingredients (per a 30-40 unitats):
- 300g d'ametlla crua mòlta
- 240g de sucre
- 180g de patata o moniato
- Pell de 1/2 llimona ratllada
- Margarina
- Farina
Pel de pinyons:
- 100g de pinyons
- 1 ou
Pel de coco:
- 100g de coco ratllat
- Rovell d'ou
Pel d'ametlles:
- 100g de granet d'ametlla
- Clara d'ou
Pel de xocolata:
- 100g de xocolata en pols
- Sucre
Procediment:
Preparació:
Amb aquests ingredients es prepara la pasta que servirà de base per a diferents classes de panellets.
Bulliu les patates amb pell; un cop toves, escorreu-les, peleu-les i prepareu un puré mentre encara són calentes. Quan hàgiu aconseguit un puré, deixeu-lo refredar completament.
A continuació, afegiu-hi el sucre, l'ametlla mòlta i la pell de la llimona ratllada.
Amb una forquilla barregeu la massa sense remoure-la excessivament perquè no s'estovi, fins que quedi ben uniforme (molt important).
Ja està llesta la massa que serveix de base per a qualsevol tipus de panellets que vulgueu fer.
Per treballar aquesta massa i donar forma als diferents panellets, cal que us empolseu les mans amb farina per evitar que se us enganxi.

- De pinyons:
Preneu trossos de massa i feu-ne boles petites, passeu-les per la clara de l'ou i cobriu-les de pinyons. Col·loqueu els panellets a la safata i pinteu-los pel damunt amb el rovell de l'ou.
- De coco:
Barregeu la mateixa quantitat de massa i de coco ratllat (no en pes, sinó en volum, per exemple, una cullerada sopera de massa i una altra de coco). Un cop ho heu barrejat bé, preneu boles de massa, doneu-los forma de piràmide i arrebosseu-les amb coco ratllat pel damunt i farina per sota. Pinteu les puntes de les piràmides amb rovell d'ou. Col·loqueu-les a la safata.
- D'ametlles:
Amb la massa feu unes petites barretes rectangulars. Passeu només la part del damunt per la clara d'ou i arrebosseu-la amb el granet d'ametlla. Arrebosseu la part de sota amb farina. Col·loqueu-les a la safata.
- De xocolata:
Barregeu xocolata en pols fins que la massa quedi fosca (ha de tenir gust de xocolata). Feu-ne petites boles i arrebosseu-les amb sucre. Col·loqueu-les a la safata.
Cocció:
Una vegada heu col·locat els panellets en una safata, untada prèviament amb margarina (o mantega), els coureu al forn a temperatura forta (225-250º) de 8 a 10 minuts.
L'experiència:
Ja havia fet panellets anteriorment, sense cap mena de problemes. Així que em pensava que seria senzill fer-ho aquí a Alemanya.
Per començar he bullit les patates de forma habitual (uns 30-40 minuts). La primera sorpresa però, me l'he enduta amb l'ametlla mòlta, ja que no estava mòlta com seria d'esperar. Això ha fet que la massa costés de lligar i que tingués una textura no esperada. Tenia molta por per si això seria un problema. Per sort, al final el resultat és el desitjat i he quedat més tranquil·la.
No havia fet mai panellets de xocolata. I tot i que s'hi pot tirar xocolata de la que es posa a la llet, jo hi he posat cacau al 100%. Això ha fet que els panellets tinguin un gust fort de xocolata negra, la que més m'agrada! :-)
Hi ha gent que recomana deixar reposar la massa entre 12 i 24 hores. Jo en canvi, he fet la massa pel matí i l'he treballada per la tarda. El procediment més lent ha estat el de posar pinyons als panellets, ja que semblava que no volien quedar-s'hi enganxats! Per fer les boletes, he estat tranquil·lament més de 2 hores!
El resultat:
Aquí teniu els panellets just després de sortir del forn.

6 comentaris:
Qué buena pinta tienen!! :)
Además de buena pinta, tienen buen sabor! Especialmente rico está el de piñones...
;-)
T'han quedat uns panellets fantàstics!!!.
Aquí molts joves barrejant la castanyada amb la festa de Halloween. Però els més grans ens agrada més la festa típica dels panellets les castanyes i els moniatos.
Amb el canvi climàtic ara fa calor i no te rés a veure amb el temps d'abans i la castanyera venen al carrer les castanyes i els moniatos ben calentets enbolicats amb paper de diari.
Que gaudiu força d'aquesta festa.
Mª Rosa.
Liebe Natàlia,
diese Panellets waren sehr, sehr lecker!
Meine Reihenfolge: Pinie - Kokos - Schoko - Mandel
Die mit Pinienkernen waren so unglaublich weich, das war super! :)
*mjammmmm*
Tienen buena pinta, Natalia.
Me parece que deberías dejar la informática y dedicarte a la cocina.
¿Qué tal abrir un restaurante de Cuina Catalana?
:-)
Jo encar els haig de fer els panellets però et felicito a tu perquè Dé n'hi dó la bona pinta que tenen.
Què és el que diu la Mika que no ho he pogut entendre?
Assumpció.
Publica un comentari a l'entrada