diumenge, 27 de setembre del 2009

Eleccions sense elecció

Avui són les eleccions generals a Alemanya.

Per mi, la diada ha estat una mica peculiar. Porto ja temps seguint la campanya electoral, ja que més o menys entenc el que diuen a la tele i a la ràdio. Ara sé, per exemple, que aquí els partits es distingeixen per colors; el partit de la Merkel són negres, els socialistes són vermells, els de l'esquerra són violetes, els ecologistes verds, els "liberals" grocs, etc. Cada partit té associat un color.

I per mi ha estat curiós perquè he pogut seguir la campanya electoral i saber què proposa cada partit, i en canvi, no tinc dret a votar, no tinc veu. Aquesta és una sensació molt rara. Podria votar a Espanya, on ja no visc, però no puc votar on visc.

Ja sé que hi ha gent que això no ho considerarà important, però a mi m'importa. Com és possible que pugui votar en un lloc on no puc percebre el que sent la gent (Espanya) i en canvi no puc votar aquí, on visc i sento directament el resultat de les lleis que els polítics creen?

Ara que hi ha més gent que migra que mai, és com una manera de tenir ciutadans de primera categoria i ciutadans sense veu ni vot.

Avui he sentit per primera vegada, que he perdut un dret que tenia: el de votar a qui vull que em governi.

Tot plegat, és una mica complicat d'explicar...

2 comentaris:

Anònim ha dit...

És veritat, vivint a Alemanya tindries que tenir dret a votar, però les coses van així encara que no s'entengui. No té cap sentit que votis a Espanya quan ja ni hi vius.
Tindràs que esperar a tenir la nacionalitat Alemanya per tenir tots els drets.

Mª Rosa.

David ha dit...

Això és que no coneixes a masses immigrants :)

A Espanya està ple d'immigrants de punts molt allunyats del planeta sense capacitat de votar.

Tú com a mínim has d'estar agraïda que pots votar per l'ajuntament de la teva ciutat, i pel gobern europeu :)

Tant mateix, un dels motius pel que no es permet votar a immigrants es per la falta de suposades conseqüències. Per exemple, ara mateix a España hi ha molts immigrants que els hi surt més a compte tornar al seu país i abandonar la hipoteca, que no pas quedar-se i pagar.

De totes maneres, realment creus que hi ha algú capaç de representar-te en qualsevol de les llistes? - ja siguin alemanes o catalanes.