dilluns, 31 d’agost del 2009

Sant Cristòfol

Darrerament sembla que estic posant moltes fotos de motius religiosos. I és que la religió sempre ha gaudit de ser una bona representació de l'art.

En aquest cas, avui parlaré de Sant Cristòfol, el patró de Premià de Mar.

Explica la llegenda que Sant Cristòfol era un bon home que ajudava a la gent a creuar un perillós riu. Agafava a la gent a coll-i-be i amb l'ajuda d'un bastó creuava el riu. Va arribar un moment que va ajudar a creuar un nen. Però el nen pesava tant, que no podia travessar el riu. Va ser aleshores quan va saber que aquell nen era Jesús, que carregava amb tots els pecats del món.

A tota aquesta zona dels Alps alemanys i austríacs hi ha molts rius i precisament per això, és habitual trobar pintures i escultures de Sant Cristòfol.

Aquest Sant Cristòfol de fusta està situat en una caseta al costat del riu. La teulada fa que no pugui portar el nen a les espatlles i que l'hagi de portar en braços. En qualsevol cas, segueix sent Sant Cristòfol.

Una vegada entesa la història d'aquest Sant, que sembla que ofereix protecció a totes les zones que tenen riu, em pregunto per què Sant Cristòfol és el patró de Premià. Premià de Mar, com el seu nom indica, té mar no pas riu...

Hauré de seguir buscant més Sant Cristòfol per tota aquesta zona! :-)

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Aquesta llegenda és molt curiosa, jo hi buscat aquí a internet el patró de Premia de Mar i diu:
La Vinculació del Sant a l'aigua arreu de Catalunya, el situa com un dels protectors d'aquells que si han de moure sobretot al mar. A premià, S. Cristòfol obria tradicionalment els banys de mar. Molta gent pensava que aquell dia la mar tenia virtuts miraculoses, trobant-se el mar tan abonançat que ni es movia, perquè precisament el 10 de Juliol S. Cristòfol passava amb el nen Jesús a coll. El rector explicava que les poques ones que hi havia les feia el nen joguinejant amb l'aigua.

Mª Rosa.

Anònim ha dit...

Ha estat tota una curiositat trobar el sant Cristòfol a tants llocs d'Alemanya i per cert que t'ha quedat molt bé la foto malgrat la falta de llum.
Molt curiósa això de l sant Cristòfol.
Assumpció.