dissabte, 16 d’agost del 2008

Reciclatge a l'alemanya

Avui parlaré del reciclatge. No feu cas de tot el que us explicaré perquè és un tema molt complicat i crec que aprendre com funciona és com aprendre l'idioma alemany :-P

Fem un resum del que tenim a Catalunya:

1.- Tenim un contenidor groc per tota mena de plàstics
2.- Tenim un contenidor verd per tota mena de vidres
3.- Tenim un contenidor blau per al paper
4.- Un contenidor marró per a la brossa orgànica
5.- Un contenidor gris per a tot allò que no és reciclatge
6.- Deixalleries: on es poden portar electrodomèstics, piles, etc.

Cal dir que és habitual a Catalunya trobar tetra-bricks en el contenidor del paper. A Catalunya podem trucar a qualsevol hora per a que vinguin a recollir-nos els mobles que no volem durant la setmana, o directament ho deixem al costat d'un contenidor.

Oblideu tot això! Res d'això és igual a Alemanya!

Per començar el vidre es separa per color: vidre de color blanc, vidre de color verd i vidre de color marró, tal com veieu a la foto! :-)


A cada zona, hi ha uns contenidors comuns per a tot al veïnal. Aquí hi ha: un contenidor per a les deixalles, dos contenidors per a paper i cartró i varis contenidors per brossa orgànica.

Cal tenir en compte que només recullen els contenidors, determinats dies al mes. Això es pot consultar per Internet. Per tant, si buiden un contenidor un dimecres i el divendres ja està ple, la brossa s'ha de guardar a casa fins que el contenidor estigui buit, o fer esforços per encabir-ho a dins. Aquí no està ben vist deixar la merda al costat del contenidor.

Quan s'ha de llençar quelcom com per exemple porexpan, cal anar a una deixalleria. Intentar tirar-ho al contenidor de residus normals està molt mal vist. Les deixalleries són una mica diferents a les de Catalunya: estan plenes de gent!!!


A les deixalleries, tot s'ha de separar perfectament. I aquesta tasca la fa l'usuari. Això sí, si hi ha qualsevol dubte, sempre es pot preguntar i t'indiquen a on cal llençar les coses. Aquí separen tot i més! I ho fa l'usuari!!! A mi m'ha impressionat. Tenen vàries bosses per al porexpan, ja que no tots són del mateix tipus! També separen el plàstic en diverses varietats.

Jo he quedat impressionada pel nivell i conscienciació que hi ha en quant al reciclatge! Tot i així, hauré de seguir aprenent, perquè és un tema que em resulta complicat... :-)

Fins i tot a l'oficina, a cada sala hi ha papereres per a reciclar-ho tot! Impressionant! Per sort, hi ha un cartell amb instruccions del que va a cada paperera i és qüestió de buscar i imitar! ;-)


Ah! La imatge és indicativa, ja que aquí no hi ha contenidors grocs. Pel que sembla, al nord d'Alemanya es troben disponibles, però no aquí. Així que aquest dibuix només pretén exemplificar que s'ha d'anar amb compte amb el que es tira i descomposar qualsevol embolcall que estigui format per més d'una varietat. O sigui, això no correspon a la meva zona, però és indicatiu; és el que té Internet: es troba el que més s'aproxima! ;-)

Com a curiositat, la llista de reciclatge de Munich l'any 2005 i 2006. Veureu que la llista és llarga. No em pregunteu detalls! L'únic que us puc dir és que les unitats són Mg = Megagrams, és a dir 1000 Kg! ;-)


Ja us donaré més informació un altre dia, que el tema promet! :-)

2 comentaris:

Anònim ha dit...

He quedat impressionada de lo primmirats que son els alemanys.
En refereixo amb lo del vidre
clsificar-los pel color. I la
deixalleria ? IMPRESSIONANT!!!!
Ells per massa i nosaltres per
massa poc.
La majoria d´europeus son molt mes ben educats, en tenir, els pobles i les ciutats netes.
Encara que aquí ho estem fen molts, no tothom està mentalitzat.

El que expliques es molt interessant, podries escriure un llibre.

Mª ROSA.

Anònim ha dit...

Només per aquest assumpte de les deixalles i l'ecologia ja me n'aniria a viure a Alemanya. Tot això que fan els alemanys amb tots els materials de rebuig em sembla formidable; un 10 per a ells. Jo cada vegada que veig les deixalles i tot tipus de porqueria em fa molt de fàstic i sento una ràbia molt gran. A vegades em venen ganes de trucar a algun lloc per queixar-me, però no sé on i tampoc en treuria res, ja que el que s'hauria de canviar és el comportament de la gent i això no es fa d'un dia per l'altre. A mí em costa reciclar perquè de fet és una feinada, però moltes vegades recullo moltes coses que trobo a terra i les porto als seus contenidors corresponents.
Tampoc dec ser la única. Per sort nostra hi deu haver molta gent com jo, encara que no ho sembli.
Adeu.
Assumpció