dilluns, 18 d’agost del 2008

Eier = Ous


Avui us parlaré d'ous.

En un país tan conscienciat pel medi ambient com és Alemanya, també estan preocupats per les condicions de vida de les seves gallines!!!

Així, mentre a Catalunya trobem ous normals classificats per mida i ous de pagès, aquí els ous es classifiquen pel tipus de vida de les gallines:


1.- Les gallines que viuen en gàbies:

Estan tancades en una granja amb milers de gallines més. Quasi no tenen espai per moure's i la seva única finalitat es fer ous.



2.- Gallines que poden caminar pel terra i tenen més espai:

Viuen igualment en una nau industrial, però sembla ser que les seves "condicions laborals" són millors que les gallines convencionals.

D'aquest tipus hi ha dos tipus de condicions de vida: les que viuen en el terra, com en aquesta foto, i les que viuen en unes reixes. Les que viuen en unes reixes, viuen millor, ja que les que estan a terra, a vegades tenen conflictes socials degut a la gran quantitat de gallines que hi ha.

Espero que noteu la diferència dels dos tipus de vida d'aquestes gallines! :-)

A la primera foto es veuen les gallines que viuen al terra:
En aquesta segona foto es veuen com viuen les que estan en una reixa:

3.- Gallines que es mouen en llibertat:

Aquestes són les gallines de més reputació. Per tant, els seus ous són els més apreciats. Són gallines que es mouen tant com volen. Els pollastres tenen espai per estar a dins i a fora. Han de poder fer de tot. L'àrea de fora ha de tenir unes condicions especials per les gallines, com són aigua, possibilitat d'utilitzar les potes, etc. Hi ha d'haver 4 metres quadrats disponibles per gallina.


4.- Gallines que ponen ous ecològics: Suposo que les condicions de vida són encara millors que les de les gallines que viuen en llibertat! :-)


Els envasos de les caixes d'ous, especifiquen doncs, les condicions laborals de les gallines que han posat els ous.

A més, cada ou té la data de caducitat i la seva procedència. La gent curiosa pot consultar la procedència de qualsevol ou europeu en aquesta pàgina web!

Aquí teniu el gràfic del que significa el número que ve imprès en l'ou, en castellà:



Segur que a molts de vosaltres us agradaria saber les condicions laborals de les gallines i no pas la mida dels seus ous! ;-) A partir d'ara ho podreu saber gràcies a la web que us he indicat i potser us preocupareu més per la procedència que per la mida! ;-)


Referències:

http://en.was-steht-auf-dem-ei.de/en/
http://www.waswiressen.de/abisz/eier_erzeugung_haltung.php
http://www.cocinayhogar.com/parati/alimentos/carnesyhuevos/?pagina=parati_alimentos_carnesyhuevos_006_006

4 comentaris:

Unknown ha dit...

He decidido probar la web con los dos tipos de huevos que tengo en casa:
- Los de mi abuela no los encuentra, será pq son caseros y no llevan código, pero las gallinas son de confianza.
- Los del guissona que me ha dicho cosas feas pero he llegado a la conclusión que son de gallinas en prisión :(

Ihre Eingabe: 3-ES-2506732874
fragezeichen


Uns liegen keine Angaben zu diesem Ei vor. Der Produzent dieses Eies ist uns nicht bekannt und nimmt nicht an unseren Herkunftssicherungs- und Kontrollsystemen KAT (für Eier aus alternativen Tierhaltungsformen) oder GGE (für Eier aus Käfighaltung) teil. Möglicherweise nimmt der Produzent aber an einem anderen System für Qualitätskontrolle teil. Dies wissen wir nicht. Bitte fragen Sie Ihren Eierhändler.

Natàlia ha dit...

Buff... Vaya mensaje que te han dado! Menos mal que aparece un interrogante diciendo que no tienen datos de la procedencia del huevo!

En el caso del huevo alemán que tengo en la nevera, sale incluso la foto de la granja! Éste es mi huevo:

1-DE-0952002


Para resumir:

0 -> Huevo ecológico
1 -> Huevo de gallina que vive en libertad
2 -> Huevo de gallina que tiene espacio
3 -> Huevo de gallina que vive en prisión

Anònim ha dit...

Els ous que jo gasto no tenen cap número ni data de caducitat ni res. Només sé que són d'una granja de Sant Pere de Vilamajor i prou. De fet no els tinc gaire temps a la nevera, de manera que mai em caducaran, espero.
Peó els alemanys són curiosos fins i tot amb els ous!
Avui menjarem truita...
Un petó
Assumpció

Anònim ha dit...

lo dels ous, son molt detallistes
aquì es obligatori, posar les lletres ES, el nº de la granja i la caducitat, si porta un nº segur que serà el 3 de "gavia".
Tens rao no cal mirar la mida dels ous sinó la qulitat, els menjars
quals donen, i el estres que pssen les pobres gallines, tancades amuntonades en gavies, envers a les que campen pel seu compte a ple sol del dia.

Es molt important per un país, que es tingui cura del medi-ambient, i per lo que expliques Alemanya mereix un sobresalient.

una abraçada.
Mª Rosa.