dilluns, 28 de juliol del 2008

Wurzelspitzenresektion = Apicectomia

L'entrada del blog d'avui va emmarcada dins el marc de temes odontològics! :-P

Avui he anat al dentista, a l'especialista. Ha determinat que el meu quist és degut a la dent que estan tractant. La solució s'anomena apicectomia, en alemany Entfernung der Zahnwurzelspitze o Wurzelspitzenresektion. Tant el diagnòstic com la solució proposada, és igual que el que em van indicar a Catalunya.

Resulta que les dents tenen una arrel principal i al final, són com els arbres i es ramifiquen. Ho podeu veure en el següent dibuix, al número 5:


Quan una arrel està malalta (o morta, com en el meu cas), pot causar quists, que fan mal i que són perillosos per a la salut de les peces dentals. Per això, la solució consisteix en omplir el conducte principal amb un material. Aquest procés s'anomena endodòncia.

Com que no poden omplir totes les ramificacions de l'arrel, aquestes s'han de tallar. Podeu veure en el següent dibuix, la quantitat d'arrel que s'ha de tallar per eliminar les ramificacions:


Al moment de retallar l'arrel, eliminen el quist. Per tant, deixen un forat que s'omple sol de forma natural. Ho podeu veure en el següent gràfic:


Cal dir que tota peça dental a la que s'hagi practicat una endodòncia, coneguda com a "matar el nervi", té molts números de desenvolupar un quist. I per això, en aquests casos, és més recomanable que mai, anar al dentista periòdicament per revisar que tot està bé. En temes odontològics, la prevenció és millor que qualsevol altre tractament, molt més agressius i "delicats".

He quedat molt satisfeta amb les explicacions de l'especialista, que no tenia cap ajudant que parlés castellà. Per sort, l'anglès és un idioma universal que els alemanys utilitzen força bé. I m'ha sorprès perquè m'ha donat més explicacions que el metge de Mataró! I en anglès! :-O

Ara tinc hora pel divendres 5 de setembre. Aquell dia no podré anar a treballar.

M'han fet signar un paper conforme estic d'acord amb el tractament i ve acompanyat d'unes instruccions per després de l'operació, entre les quals destacaria:

- No fumar
- No beure cafè ni alcohol
- Tenir preparat gel per evitar que s'inflami més del compte. Posar fred i no escalfor.
- No anar al metge si s'infla, fa mal, sagna o hi ha febre lleugera
- No marxar de la consulta sol: recomanen que vinguin a buscar el pacient
- Rentar-se totes les dents excepte la zona afectada, que només vol aigua.
- No fer exercici
- No prendre decisions importants.

Decisions importants? No entenc quina és la relació entre el dentista i les decisions importants... Això m'ha fet riure i tot! Aquesta gent pensa en tot!!! Ho tindré en compte! :-)

Així doncs, no compteu amb mi el proper 5 de setembre, si bé espero que hagi quedat clar que si us han matat algun nervi, heu d'anar al dentista per evitar que hàgiu de passar per una situació similar a la meva! ;-)

Hum! Diria que aquest tema no és tant interessant com el de l'orxata! ;-) Què hi farem!

Sigui com sigui, estic contenta! La situació està sota control i això sempre és bo! :-)

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Aquestes explicacions són molt útils, sempre és bo de saber-ho. Però tu i jo tenim una sintonia molt especial envers els dentistes. Si jo ho hagués d'explicar tot! Entre tu i jo en podríem escriure un llibre. Ara estic tranquil.la. Hem fet el que hem cregut millor i tú, crec que estàs en bones mans.
Assumpció

Josep Mª ha dit...

Molt interesesant tot lo que ens has explicat, ja sabem quelcom més sobre problemes dentals i així poder-los prevenir.
A mi m'assembñe que es´`as en molt bones mans, que es lo més important en aquest casos, per lo que crec que dintra de la poca gracia que fa està en la teva situació per lo menys et permet està tranqui-la.
Lo de no pendra decisions suposo que es perquè de la anestesia estaràs "tan contenta" com la Paris Hilton quan surt de marxa.
Sort!!!!
Josep Mª

Alícia ha dit...

Estic al·lucinada amb les paraules tan llargues que té l'alemany. Són com petits embarbussaments. Un premi per a qui pronunciï el títol d'aquesta entrada al blog de la Natàlia! El cel està gurselspitsenresektionat i qui el gurselspitsenreskioni un bon gurselspitsenreskitonador serà.