dimecres, 2 de desembre del 2009

La iniciativa popular contra el tabac

A Baviera la llei de tabac és força amiga dels fumadors. Així doncs, si en els locals petits està teòricament prohibit fumar, quan un local és gran pot habilitar sales per a fumadors. També hi ha la possibilitat de tenir locals sencers per a fumadors, en els quals cal signar abans d'entrar un formulari conforme s'accepta que allà a dins es pugui fumar. Es tracta doncs, d'una normativa ambigua que depèn de l'elecció de l'amo del local i que no agrada del tot a la gent.

Hi ha hagut una iniciativa popular per tal de prohibir fumar en llocs públics i fer una llei més respectuosa amb els no fumadors.

Per tal que aquesta iniciativa popular (en alemany "Volksbegehren") pugui arribar al parlament, ser debatuda i, si hi ha sort, acceptada, el 10% dels bavaresos han d'anar a l'ajuntament i presentar la seva signatura. Això vol dir que prop d'un milió de bavaresos han de signar durant un plaç màxim de 14 dies. (Nota: Cada Bundesland té requeriments diferents per acceptar iniciatives populars).

Avui és el darrer dia possible per a les signatures.

Segons el darrer recompte de vots fet ahir a les 10.00, unes 850.000 persones (el 8.99% dels bavaresos) havien donat suport a aquesta iniciativa. Així doncs, en aquest darrer dia de votacions, un 1% de la població (unes 90.000 persones) hauria d'anar a donar el seu suport i signar. Esperem que s'aconsegueixin els vots!

Cal dir que les persones com jo, que viuen aquí però que són ciutadans d'altres països no tenen dret a donar la seva opinió en un tema com aquest. Una llàstima que em fa sentir, una vegada més, una ciutadana de segona divisió... :-(

Ja veurem si prosperarà aquesta iniciativa popular i què passarà en cas que aconsegueixi arribar al parlament...

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Tot i que els alemanys tenen les coses més clares pel que fa al tabac, veig que encara hi ha feina a fer al respecte.
De tota manera està bé que facin opinar a la gent del carrer.
Assumpció.

Anònim ha dit...

És una llàstima que la guerra contra el tabac sigui tant difícil de guanyar. La dependència de la nicotina i les mil y una porqueria que avui dia posen al tabac costarà molt que la gent deixi de fumar. Fins i tot abans el tabac era més sa i ara gràcies a les industries tabaqueres hi ha 600 substancies químiques perilloses. És increïble!!!

Trobo molt bé la iniciativa popular contra el tabac.

Natàlia ha dit...

Al final, aquests són els resultats oficials:

- Nombre d'electors de Baviera: 9.360.813
- Nombre de signatures recollides: 1.298.746
- Percentatge: 13,9%

És a dir, la iniciativa popular anirà al Parlament...

Jose Luis ha dit...

Me ha sorprendido esta noticia, pensaba que en Alemania eran mas estrictos con el tabaco.

Anònim ha dit...

M'alegra saber que la iniciativa popular anirà al Parlament.

Mª Rosa