dijous, 10 de desembre del 2009

Els Dirndl

Els Dirndl són els vestits tradicionals per a les dones bavareses i austríaques.

Tradicionalment dominaven els colors marró, verd, rosa i negre. Amb el pas dels anys però, els vestits s'han anat modernitzant. Hi ha més varietat de teixits, els escots són més pronunciats i s'utilitzen colors més vius. Això fa que la gent purista sigui poc receptiva als vestits acolorits que porten les més joves.

Mireu aquests dos Dirndl, que es poden trobar a la botiga Wirkes.

Dirndl blau

Dirndl vermell

Quines diferències veieu?

Per començar, es tracta de la mateixa model. Mentre que un vestit és vermell, l'altre és blau. Porta un penjoll diferent a cada foto i la brusa també és diferent. Però el detall més significatiu és la posició del llaç del davantal. A la foto del vestit blau està a la dreta i a la del vestit vermell a l'esquerra.

De la diferència de la posició del llaç es desprenen diverses hipòtesis:

1) Una de les dues fotos ha estat girada, cosa que dubto molt ja que la model porta la ratlla del cabell al mateix cantó a les dues fotos.
2) Les fotos es corresponen a sessions diferents i l'estat civil de la model és diferent.
3) La persona que ha fet el llaç no ha respectat les tradicions associades al Dirndl.

I és que diu la tradició que si una dona porta el llaç al cantó esquerra vol dir que està soltera. Mentre que si porta el llaç a la dreta vol dir que està casada. En el cas d'estar compromesa el llaç es porta també a la dreta, que és la mà on correspondria anar a l'anell que simbolitza el matrimoni.

Degut als canvis culturals que hi ha hagut darrerament, on cada vegada hi ha més parelles de fet, a aquestes dones els correspondria portar el llaç a l'esquerra, igual que a les solteres. Per què? Doncs suposo que perquè en una societat tan conservadora i tradicional com la bavaresa, estar casat està més ben vist que ser parella de fet. Això és motiu de "senyalització"...

Això de les tradicions és un tema ben curiós, oi?

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Doncs a mi aquest vestits m'agraden molt, a veure si la gent gran es modernitza que és el que toca, però hi han tradicions que no canvien mai.
A veure si ven aviat ens envies una foto vestida de Dirndl.

Mª Rosa.

Angie ha dit...

Sehr schöne Dirndlmode

Cem ha dit...

great Dirndl you have