dimecres, 9 de setembre del 2009

Sembla un rovelló!

La temporada dels bolets ja ha començat!

Si us penseu que anar a buscar bolets és un esport nacional català, esteu equivocats! ;-) A Alemanya, la gent s'ho passa d'allò més bé recollint bolets.

L'altre dia, no anàvem preparats, però vam començar a fer un reconeixement dels bolets de la zona. Jo en vaig trobar un que em va semblar molt familiar.

El vaig trencar per comprovar que era de la família dels rovellons i que aquí a Catalunya aquest bolet ens el mengem. La gent local va desconfiar moltíssim d'aquest bolet, el qual van dir que haguessin deixat a terra. En el nostre cas però, el vam agafar per fer-ne un reconeixement, ja que ells no coneixien el bolet en qüestió.

Com passa en aquests casos, tampoc hi va haver acord sobre si el bolet s'havia de tallar o d'arrancar tot sencer. Vam optar per trencar-lo amb els dits, ja que no dúiem cap ganivet al damunt.

Jo, d'haver estat a Catalunya, hagués recollit el bolet. Pel camí, en vam trobar molts més com aquest, els quals vam deixar a terra.

Després, vam trobar un cartell amb els bolets de la zona. Ràpidament vaig localitzar aquest "rovelló" (en llatí: "Lactarius Semisanguifluus", fàcilment confós amb el "Lactarius Deliciosus", que el meu pare aprecia molt). En qualsevol cas, aquest bolet és igualment apreciat i pertany a la família dels "Lactari Deliciosi". Un altre dia n'hauré de recollir, que jo crec que és un bon bolet!

Si mireu l'ampliació del mapa, veureu que el bolet que vam trobar està marcat amb un punt blau. Un punt blau volia dir que són comestibles, que estan bé, però... que no són altament saborosos. Els bolets realment bons estaven marcats amb dos punts!

Potser la gent de la zona, busca només els bolets marcats amb dos punts i ignora tots els altres! ;-)

Per cert, el nom llatí és ideal per tal de poder saber que parlem dels mateixos bolets! Hauré de buscar els noms en llatí dels bolets que m'agraden, així com dels més tòxics. M'he de preparar!

Tal com deia: Queda inaugurada la temporada de buscar bolets! :-)

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Ostres!!! dons sí que sembla un rovelló, això sí... aneu en compte.
Dons jo que em pensava que era un esport català? i veig que a els alemanys també els hi agrada anar a buscar volets. Està molt bé això de que hi hagi un mapa marcant els volets bons, dons n'hi han molts que s'assemblant.
Aquí encara no ha començat la temporada d'aquest esport i que jo sàpiga no han dit rés per la tele.

Mª Rosa.

Anònim ha dit...

Als boscos de sant Maurici n'hem trobat molts de la categoria dels dolents, però de buscadors, a dojo. No entenc com no poden apreciar el robelló. Aquí a Catalunya és el bolet estrella, però a la resta d'Espanya em sembla que no l'aprecien gaire.
N'hauràs d'aprendre... i ja ens aniràs informant.
Assumpció

Marta ha dit...

Hola Natàlia,
fa temps que visc aquí a Munic i tot i no ser gaire aficionada als bolets, algun cop n'he sortit a collir per la zona de Garmisch, però poca cosa...
Aviat vindrà la família de visita i estem pensant anar a buscar-ne, de rovellons.
Em podries dir on els vas trobar? (si és secret del boletaire ho entendré hehe)
Gràcies per avancat!!
Marta