dilluns, 11 de maig del 2009

Software per millorar el vocabulari i la gramàtica

Si alguna vegada heu intentat aprendre un idioma estranger, haureu notat que mentre que les regles gramaticals són més o menys fàcils de recordar, hi ha elements com el vocabulari i les preposicions, que sembla es resisteixen de tal manera que sempre s'obliden!

Hi ha una tècnica d'aprenentatge que es basa en targetes. Aquesta tècnica és especialment útil en el cas dels idiomes: en una cara es posa l'idioma estranger i en l'altre l'idioma matern. Com fer les repeticions d'aquestes targetes, està explicat en nombrosos llibres.

El professor ens va dir l'altre dia: "Tot i que requereix temps, us suggereixo que utilitzeu la tècnica de les targetes, els resultats de la qual són espectaculars i valen la pena!"

Però jo sóc una noia moderna. Així que he optat per buscar un sistema de targetes que inclogui repeticions de forma adequada en alguna aplicació a Internet. I n'he trobat una gratuïta que té tot el que jo vull: VOCA. Si us interessa, aquí teniu el link de la pàgina de l'aplicació: VOCA (http://www.oriente.nl/voca)

Es tracta d'una aplicació que permet personalitzar les nostres targetes a estudiar i el programa ens ho va preguntant. Hi ha gent que comparteix els seus fitxers, així doncs, és fàcil trobar fitxes ja preparades per aprendre alemany o per aprendre anglès o altres idiomes...

Us explicaré gràficament com utilitzo jo aquesta eina.

1.- Com que tinc problemes amb els verbs irregulars i les seves formes, he decidit posar-los tots en el sistema... Me'ls he preparat de tal manera, que els puc ordenar o bé alfabèticament o bé per sons, o bé per traducció! Això està molt bé! Ja que és com personalitzar la llista de verbs! :-)

Una vegada la llista està a punt, ja puc fer les preguntes! Jo he optat per decidir jo mateixa si les respostes són correctes o no... Aquest és el format de la pantalla de preguntes que m'he preparat; conté el verb base, i en la resposta apareixen el passat i el participi, així com la traducció!

Per tant, tinc la llista de verbs irregulars alemanys en format per aquest programa...

2.- Un altre tema que se'm resisteix moltíssim, és el de les preposicions. Com sabeu, cada llengua utilitza preposicions diferents pels verbs. Exemples de verbs amb preposicions: parlar amb la gent, desconfiar del resultat, caminar pel camp, ...

Per poder repassar les preposicions, que se'm resisteixen moltíssim, he preparat un altre fitxer!

En aquest cas, la resposta és la preposició i el cas que l'acompanya (en l'exemple: "über + acusatiu"). De totes formes, he afegit un exemple (que llegeixo en veu alta) i la seva traducció.

El sistema anota quines paraules (verbs) s'han contestat de forma correcte i quines no, per tal de facilitar l'aprenentatge de les noves paraules i no repetir massa sovint les que ja se saben.

3.- Quan s'aprèn una llengua estrangera, és especialment important aprendre expressions adequades. Per exemple: "Treure diners d'un caixer" i no pas: "Preguntar diners en un caixer". Tot i que no he tingut temps de posar totes les expressions que tinc per aprendre en el sistema, sí que he trobat un fitxer que en té moltes d'interessants! I l'he estat provant. Aquesta vegada, he escollit el sistema multi-resposta.

Aquest fitxer m'ha agradat especialment i el penso ampliar, ja que considero que les expressions són importantíssimes per poder parlar bé i per poder entendre a la gent.

4.- I... el vocabulari! El vocabulari és essencial! Així que m'he fet un altre fitxer amb el clàssic sistema d'una paraula i la seva traducció. També he afegit si la paraula en concret és un verb, un nom, un adjectiu o una preposició

Diuen que amb aquest sistema d'aprenentatge es guanya temps respecte a intentar recordar les paraules només amb repeticions, ja que quan forcem el cervell a intentar buscar la resposta, automàticament es posa a buscar regles mnemotècniques que siguin útils.

De totes formes, no sé quan de temps haurà de passar fins que comenci a notar els resultats.

Després d'estudiar alemany durant aproximadament un any, he arribat a la conclusió que tinc problemes greus per recordar elements bàsics (temps verbals, preposicions, expressions, vocabulari). Fins ara havia anat fent els exercicis dels llibres i havia anat repetint com un lloro llistes de verbs... Però sembla que no ha funcionat de la forma que a mi m'hagués agradat. Així que ara provaré aquest nou sistema basat en targetes electròniques...

D'aquí a un temps, us diré si he notat millores significatives gràcies a l'ús d'aquesta eina. En qualsevol cas, si algú està interessat en aprendre una llengua estrangera, li suggereixo provar el sistema de les targetes, ja siguin electròniques o tradicionals...

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Fa anys vaig estudiar el francès i l'anglès i no ho trobava tan enrevessat com l'alemany.
Sort que tu ets una noia intel-ligent i amb el sistema de les targetes tan podràs sortir força bé.
Sempre tens recursos per resoldre els problemes.

Mª Rosa.

Anònim ha dit...

Les targetes que tens tu a casa a mí m'agraden molt i penso que és un mètode perfecte, sempre i quan s'acompanyi d'altres maneres d'aprendre.
Tu l'aprendràs l'alemany perquè ets al lloc adequat, que d'altra manera tal vegada abandonaries.
Assumpció.