dilluns, 16 de març del 2009

Telefonia mòbil

Com que des de fa uns anys tenir un mòbil és important, vaig pensar que em convenia tenir un mòbil a Alemanya enlloc d'utilitzar el d'Espanya. Especialment per tal que els alemanys poguessin contactar amb mi de forma normal, utilitzant tarifes normals...

El primer que vaig fer, va ser informar-me de com va el tema. Us faig un petit resum:

- Hi ha operadors amb xarxa pròpia (O2, E-Plus, T-mobile, Vodafone, etc.)
- Hi ha operadors virtuals que utilitzen les xarxes dels altres (Blau, Fonic, etc.)
- Hi ha botigues que utilitzen els contractes dels operadors virtuals (Lidl, Aldi, dm, Rewe, etc.)

Els preus dels operadors virtuals i de les botigues són exactament els mateixos. Acostumen a ser més barats que els preus dels operadors amb xarxa pròpia.

Cap companyia regala o subvenciona el terminal del telèfon en el moment d'apuntar-te. En el cas dels contractes, es pot escollir pagar una quota mensual pel lloguer del terminal o bé utilitzar un terminal lliure. En el cas de les targes de prepagament, no existeix la possibilitat de tenir un aparell de lloguer, així que s'ha de comprar.

El preu d'un telèfon? Doncs habitualment a partir de 30 euros, depenent de les característiques. Són per tant, els mateixos preus que els de qualsevol telèfon lliure a Espanya.

Al donar-se d'alta hi ha ofertes variades que inclouen minuts de trucades o la tarja SIM gratuïta, etc. Sense ofertes, la tarja SIM costa de 10 a 20 euros, depenent de l'operador amb el que es desitgi treballar.

Ara bé, anem a més característiques de la telefonia mòbil a Alemanya:

- El preu de les trucades va per minuts, no per segons.
- No hi ha establiment de trucades, cosa que es nota i molt!
- Els contractes de permanència acostumen a ser de 24 mesos, però només afecten als contractes, no a les targes prepagament.

Fa poc va sortir una normativa europea dient que s'havia de reduir el preu d'interconnexió entre xarxes de diferents països. Haurem d'esperar a veure com evolucionen les tarifes amb l'aplicació de la nova llei...

Jo vaig escollir l'operador virtual Fonic i quan ja tenia el telèfon i la línia, vaig llegir que era una filial de Telefónica! Em vaig espantar una mica... Però ara que ha passat el temps, estic encantadíssima amb Fonic! :-)

Resum de com funciona Fonic:

- Utilitza la xarxa d'O2 i sempre he tingut bona cobertura a tot arreu
- Puc recarregar el meu mòbil des del propi mòbil! Això és realment còmode. Crec que és el millor invent en quan a targes de prepagament
- 9 cèntims/SMS a mòbils alemanys
- 9 cèntims/minut a qualsevol hora del dia a qualsevol telèfon (fix i mòbil) de la xarxa Alemanya
- 9 cèntims/minut a qualsevol fix d'Europa, Canadà i USA.
- 29 cèntims/minut si truco a un mòbil d'Europa, Canadà i USA
- 19 cèntims/SMS a mòbils internacionals.
- 24 cèntims/MB navegada des del mòbil.
- 2.5 €/dia que es navega per Internet (des d'un ordinador), a una velocitat màxima de 3.6 Mbit/sec.

Realment, trobo aquestes tarifes molt competitives... Si algú em diu que Yoigo o Simyo a Espanya tenen millors tarifes, que recordi que a Espanya es paga l'establiment de trucada i que la majoria de trucades que es fan amb un mòbil duren menys de 3 minuts (o era 1?)

Volia mantenir el meu número espanyol, per trucar des d'allà i no tenir problemes amb els amics... Sembla que és una bona decisió, ja que si estic allà se m'apliquen les tarifes de roaming.

A Espanya tinc prepagament amb Orange, he de fer una recarrega mínima cada 9 mesos i actualment se m'apliquen uns preus molt depenents de l'hora. De totes formes, les tarifes del roaming d'Orange són molt semblants a les de Fonic:

- 37 cèntims/SMS (Fonic: 39 cèntims/SMS).
- 26 cèntims/minut per trucada rebuda a l'estranger (Fonic: També 26 cèntims/minut)
- 48 cèntims/minut per trucar a Europa (Fonic: 54 cèntims/minut)

Suposo que a Espanya baixaran les tarifes més habituals. Ara bé, no se sap ni quan ni com... El que tinc clar és que mensualment pago menys aquí que allà! Crec que la major diferència és l'establiment de trucades nacionals...

Cal afegir que Simyo (és filial d'E-Plus?) té una tarifa Ich liebe Alemania que potser m'aniria bé per quan estigués a Espanya:

- 9 cèntims/minut i 9 cèntims/SMS
- 15 cèntims establiment de trucada
- Preus vàlids en Espanya, en Alemanya i en trucades entre ambdós països

Vist això... Hauria de migrar el meu número Orange a Simyo?

Espero que la comparativa hagi resultat del vostre interès! :-)

2 comentaris:

Ángel ha dit...

Por cierto, por si no lo sabes, para llamar barato barato existe la página http://www.billiger-telefonieren.de/ . Entras, seleccionas el país y te saldrán una lista de prefijos. Por ejemplo, ahora mismo me sale el 01042, que parece que no necesitas darte de alta (registrarte como cliente) y que, atención, no te dice en un mensaje a cuánto te va a salir el minuto (hay otros que te lo dicen). Pues nada, para llamar marcas 010420034 y ya está.

Ojo, cuidado a la hora de marcar el prefijo, porque uno que para los fijos es bueno para los móviles puede ser muy caro.

Anònim ha dit...

La telefonia mòvil és un gran invent i per el que dius són els mateixos preus que aquí Espanya.
Crec que ha sigut encertada la teva decisió i ja pots estar contenta amb Fonic, dons te unes qualitats força bones , a part d'això jo no hi entenc massa, encara que ting un telèfon mòbil com quasi tothom.
Però que diuen els alemanys que són tan ecologistes i que opinen de la contaminació amb l'ús intensiu del telèfon mobil?. Al petit telèfon també se l'acusa d'atemptar contra la nostre salud. I les antenes, tot el que ens pot perjudicar.
Serà veritat? ens fan ballar el cap, uns diuen una cosa i altres un altre. Desitjo que vagin errats.
Ara bé, dia a dia els mòbils es fan impracindibles i ja no podem pasar sense ells.

Mª Rosa.