dissabte, 7 de març del 2009

Taps per escoltar música!

Després de molts anys anant a concerts i discoteques i tenint uns molestos "xiulets" (tinnitus) al tornar a casa... He descobert els taps per escoltar música!

Aquests taps, estan dissenyats per escoltar música.

Funcionen així:

- Resulten realment còmodes quan te'ls poses.
- La música se sent perfectament, simplement que a un "volum més baix".
- Es pot parlar amb la gent igual que sense els taps (és a dir: a crits)
- Al cap d'una estona, el cervell processa la informació diferent i dóna la impressió que els taps no fan cap efecte i que la música està realment alta.
- Al retirar-los i marxar de la discoteca o del concert, l'oïda està com sempre: No hi ha rastre de cap xiulet!

Crec que són realment bons i que els metges els haurien de recomanar en lloc de dir categòricament que anar a discoteques i a concerts és perillós.

Al principi, quan vaig començar a anar a concerts, vaig intentar posar-me uns taps normals i corrents. Lamentablement, no funcionen bé i la música se sent com si l'equip de música estigués espatllat i amb una qualitat dolenta.

En canvi, amb aquests nous taps, la música sona exactament igual que sense els taps! I els beneficis per l'oïda són considerables! Per tant, els he de recomanar!

Redueixen aproximadament entre 20 i 25 decibels... Això vol dir, que enlloc d'estar a una discoteca o a un concert, la quantitat de soroll és equivalent a estar en una estació de tren o en un carrer amb trànsit. Per tant, es pot escoltar sense perill durant hores i hores.

Fixeu-vos en la taula dels sorolls i la quantitat de soroll màxima que es pot sentir a la setmana.

140 dBUmbral del dolor
130 dBAvió enlairant-se
120 dBMotor d'avió en marxa45 segons
115 dBMartell elèctric (a 1 metre)2 minuts
110 dBConcert de rock
7 minuts
105 dBDiscoteca18 minuts
100 dBSerra circular1 hora
95 dBTaller mecànic3 hores
90 dBOrquestra / Trànsit12 hores
85 dBBar animat40 hores
80 dBTren / Nens jugant

70 dBAspiradora
50/60 dBAglomeració de Gent
40 dBConversa
20 dBBiblioteca
10 dBSoroll del camp
0 dBUmbral de l'audició
(Fonts: Wikipedia, revista Eroski i SonicShop).

A partir de 85 decibels és considera perillós per la salut.

Suposem que anem a una discoteca i que hi ha 105 decibels. Sense protecció, això es pot aguantar durant 18 minuts. Suposem que ens posem els taps i que redueixen una mitja de 20 decibels. Passem doncs a sentir 85 decibels, els mateixos que en un bar animat i soroll que es pot sentir durant 40 hores setmanals sense perill!

Per tant, si quan anem a la platja ens posem protecció per prendre el sol, per què els metges no recomanen utilitzar protecció quan anem a un bar, una discoteca o un concert de música?

Sí que hi ha una web per conscienciar a la gent dels perills de maltractar l'oïda: http://spanish.youth.hear-it.org/

No pretenc fer publicitat, però per si algú està interessat en taps per les orelles (inclosos taps per dormir), els meus els vaig comprar a la següent pàgina, que també ven productes a Espanya: http://www.sonicshop.de/

Aquests taps són un gran descobriment per gaudir de la música! :-)

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Això dels taps és realment interessant i l'oïda és molt més important del que ens imaginem. jo els faria servir si anés a un concert tipus "Rollings" a primera filla i si tirés petards la nit de Sant Joan. De fet; crec que si els tingués els faria servir en alguna ocasió que jo trobés necessària.
Gràcies Natàlia per la informació.
Assumpció.

Anònim ha dit...

Estic súper interessada amb aquests taps, per gaudir dels musicals que anem a veure (dons estic fins els nassos del soroll que fan). A nosaltres ens agraden molt les cançons de ABBA i el musical, va ser horrorós del soroll tan fort, en canvi la pel-lícula va ser una meravella.
Quan anem a veure un Concert sempre ens hem de posar a les ultimes files, tot i així sortim sors i amb mal de cap, jo he provat de posar-me els taps normals, però sento la música malament.
O sigui que prenc nota de la pàgina web i gràcies per fent-se arribar aquest descubriment.

Fins aviat.
Mª Rosa.

paurullan ha dit...

Gràcies per l'apunt, l'he trobat molt interessant!