dijous, 19 de març del 2009

Matrícules de cotxe

Us heu preguntat com funcionen les matrícules dels cotxes a Alemanya? Doncs, avui us ho explicaré.

Per començar, fixeu-vos en la foto d'un cotxe qualsevol.


Heu vist alguna cosa curiosa? Doncs sí, a Alemanya he vist força adhesius als cotxes. I majoritàriament, són adhesius d'altres països! També he vist un cotxe negre i groc, igual que un taxi de Barcelona!

Però anem al tema de les matrícules... Com funcionen?

Tenen d'una a tres lletres que indiquen la comarca a la que pertany el cotxe. Per exemple:

A - Ausburg
B - Berlín
C - Chemnitz
D - Düsseldorf
E - Essen
F - Frankfurt am Main
...
M - Munic

Si l'àrea és important, tenen una sola lletra, però si la comarca és més petita, aleshores en tenen més... Això fa més entretinguts els viatges, ja que és divertit endevinar d'on és el cotxe. En la foto que us he posat hi ha dues matrícules:

SR - Straubing
TÖL - Bad Tölz

Al següent link podeu consultar la llista completa de les comarques alemanyes, amb les seves respectives lletres.

A continuació, la matricula té un adhesiu de diferents colors, en el que s'indica quan el cotxe ha de passar la següent revisió tècnica obligatòria (l'equivalent a la ITV) i un altre símbol en el que es veu la regió (Bundesland) a la que pertany el cotxe . Per exemple, els dos cotxes de la foto són de Baviera (Bayern) i tenen en comú l'escut de la Bundesland.

A continuació hi ha una o 2 lletres i de 2 a 4 xifres. Això pot ser generat de forma aleatòria o es poden pagar 20 euros i es tria la matrícula que es vulgui. La majoria de gent, escull triar la matrícula. Un exemple típic és posar com a lletres les inicials de la persona i els números... els que toquin o l'any de naixement.

Els cotxes es poden matricular tot l'any o només per uns determinats mesos concrets. Per tant, la gent que té un cotxe descapotable, el matricula només entre maig i octubre. Us poso una foto de la Wikipedia, on es veuen els números dels mesos durant els quals el vehicle pot circular.

Un fet curiós és que mentre a l'estiu es veuen uns quants cotxes amb la matrícula de temporada, en tot l'hivern, només he vist un cotxe amb matrícula de temporada!

Per tant, dedueixo que la gent que utilitza el seu descapotable només els mesos que fa bon temps, té un altre cotxe que pot circular qualsevol dia de l'any.

Quan un cotxe canvia d'amo o el seu propietari canvia de comarca ("Landkreis"), el cotxe s'ha de re-matricular. Per tant, la matrícula fa sempre referència al lloc on pertany el vehicle.

M'agrada el sistema de matrícules alemany! Igual que m'agradava el sistema de matrícules antic espanyol, on calia endevinar si SE era de Sevilla o de Segovia...

Més informació sobre les matrícules alemanyes al link corresponent de la Wikipedia.

2 comentaris:

Ángel ha dit...

Ceca de Wolfenbüttel (WF) está una ciudad llamada Peine (PE). Yo conocí a uno con la matrícula PE NE ****.

Anònim ha dit...

És molt original la matriculació alemanya.
Aquí abans també estava molt bé endevinar de on era el vehicle, l'únic que quan anaves a Madrid era una mica perillosa la seguretat del cotxe o al revés.
Encara que ara es posa el burret o el toro. Però a part d'això estava més bé abans.
Alemanya són molt detallistes en tot.
Mª Rosa.