dimecres, 26 de novembre del 2008

Quan és Nadal?

Pels alemanys... el 24 de desembre!!!

Mica a mica, l'ambient nadalenc va arribant a tot arreu. Si algunes cases ja tenen llums de nadal, i algunes botigues també, en general, a tot arreu estan preparats per la gran inauguració del mercat de Nadal que es farà demà dijous 27 de novembre.

Quan vaig passar per la plaça de l'ajuntament, vaig veure un munt de gent preparant-se, anuncis de paradetes de "Glühwein" (vi calent). La gent treballava en la preparació de les paradetes, però totes estaven tancades.

Davant de l'ajuntament, un gran arbre d'uns 15 metres d'alçada (estimació meva) estava allà. Suposo que també espera a que li encenguin les llums...

Però tot això serà demà! Amb una gran festa per a tots els públics.

També posen en marxa un tren per a nens, paradetes en altres places de la ciutat, pistes de patinatge sobre gel, etc.

El Nadal ja arriba!

Per què tots els alemanys diuen que Nadal és el 24 de desembre? No ho sé, però em resulta realment curiós... Ho diuen amb total seguretat. Per mi, Nadal és el 25. Per tant, algú ha fet una interpretació diferent de la història.

Bé, els catalans tenim el "caga-tió", que tota la vida s'ha fet la tarda del 24 de desembre...


I també és típic fer un sopar especial la nit del 24 de desembre, anomenada pels catalans simplement com a "Vigília de Nadal" i pels espanyols quelcom més especial "Nochebuena".

Clar que durant la "Nochebuena", els espanyols canten: "Hoy es nochebuena y mañana Navidad"

Amb tot això, m'ha quedat un gran dubte. Per què el 24? Per què el 25? Quan és Nadal realment: el 24 o el 25? I... ¿Per què els alemanys contesten segurs el 24 i els espanyols segurs el 25?

En fi, tinc quasi un mes per trobar la resposta... ;-)

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Suposo que tot és qüestió de matisos. La celebració de la Nit del 24 de Desembre s'allarga fins la matinada del 25, perquè Jesus deuria néixer a les 12 de la nit. I per tant la festa tan és per un lloc com per l'altre, no?. En tot cas, la tradició de mantenir la família a prop a mí sempre m'ha encantat i per a mí això és el Nadal. El factor "sorpreses", també dóna un aire enigmàtic, encara que sempre ha fet disparar el consumisme, per altra banda també ha donat feina a la gent.
Assumpció.

Anònim ha dit...

Les tradicions a Alemanya són diferents d`aquí, ells Nadal ho deuen celebrar el 24 de desembre. I tot el mes, ja que per ells les festes són molt importans.
De fet els estudiosos, diuen que Jesús va neixér a la primavera i l`esglèsia, va possar el 25 de desembre. Qui sap.
Nadal per mí, és la unió de tota la família.

Mº Rosa

F. Xavier Gil ha dit...

Les dues 'anònimes' tenen raó... se suposa que Jesús nasqué a les 24:00... Hi ha la vigília de Nadal, la Nit de Nadal, i el Dia de Nadal...
Gairebé com 'Sant Joan'.